Pentagonul a acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari

  • 19 Iunie 2019 08:01
Pentagonul a acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari

Pentagonul a anunțat marți că a acordat Ucrainei un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari, menit să consolideze capacitățile navale și terestre ale acestei foste republici sovietice, informează MOLDPRES cu referire la AGERPRES și AFP.

Acest nou ajutor, care ridică la un total de 1,5 miliarde de dolari asistența militară a SUA pentru Ucraina din 2014 până în prezent, va permite furnizarea de armamente și radare către armata ucraineană, a precizat Pentagonul într-un comunicat.

Potrivit EFE, printre materialele pe care le vor primi soldații ucraineni se numără puști cu lunetă, echipamente pentru vizibilitate nocturnă, lansatoare de grenade și diverse dispozitive pentru detectare de proiectile.

"Această cooperare în domeniul securității este posibilă datorită progresului continuu înregistrat de Ucraina în ceea ce privește adoptarea de reforme instituționale-cheie în materie de apărare, menite să alinieze apărarea Ucrainei la principiile euro-atlantice", a adăugat Ministerul Apărării al SUA.

Uniunea Europeană (UE) și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) susțin Ucraina după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea și declanșarea conflictului în estul ucrainean cu separatiștii proruși, în 2014, însă îi cer Kievului să facă mai mult pentru a permite avansarea reformelor politice și economice indispensabile.

Conflictul cu separatiștii proruși din estul Ucraina s-a soldat din 2014 până în prezent cu circa 13.000 de morți.

Cele două republici separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk, și-au proclamat în mod unilateral independența în 2014 și spun că vor să se alăture în cele din urmă Federației Ruse.

Kievul și Occidentul acuză Rusia că îi sprijină militar pe separatiști, ceea ce ea dezminte, în pofida numeroaselor dovezi.

Acordurile de pace semnate în februarie 2015 cu mediere franco-germană la Minsk au permis reducerea considerabilă a confruntărilor, dar numeroase episoade violență au loc sporadic pe linia frontului. Aspectul politic al acestor acorduri nu a fost implementat, iar părțile beligerante se acuză reciproc pentru acest eșec.

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău