Pentagon | China și Rusia amenință dominația americană în spațiu

  • 12 Februarie 2019 12:06
Pentagon | China și Rusia amenință dominația americană în spațiu

China și Rusia dezvoltă capacități care ar putea concura pozițiile SUA în spațiu, consideră Agenția americană de informații militare (Defense Intelligence Agency, DIA) într-un raport dat publicității luni, în care își exprimă preocuparea în special cu privire la un tip de lasere care ar putea afecta sateliții americani, potrivit dpa, informează Agerpres.

„China și Rusia, în special, au dezvoltat o varietate de mijloace pentru a exploata presupusa dependență americană față de sistemele spațiale și a concura poziția SUA în spațiu', se menționează în raportul citat.

Ambele țări au dezvoltat capacități de colectare spațială de informații, de supraveghere și de recunoaștere, conform raportului DIA, de pe lângă Ministerul Apărării american.

Același raport avertizează că Iranul și Coreea de Nord au demonstrat de asemenea capacități de bruiaj în spațiu.

Potrivit raportului, spațiul devine tot mai aglomerat, odată cu dezvoltarea zborurilor comerciale, în timp ce domeniul este din ce în ce mai vital pentru operațiuni militare, iar controlul asupra spațiului din ce în ce mai disputat.

'China urmărește probabil să utilizeze armele cu laser pentru a perturba, avaria sau distruge sateliți și senzorii lor și s-ar putea să aibă deja o capacitate limitată de a folosi sisteme laser împotriva senzorilor de pe sateliți', se spune în raportul menționat, care subliniază că Rusia procedează într-un mod similar.

Raportul DIA mai menționează că deșeurile spațiale constituie în continuare o sursă de preocupare, conform dpa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău