Pensii de dizabilitate mai mari pentru veteranii de război din rândul militarilor în termen

  • 13 Aprilie 2017 17:43
Pensii de dizabilitate mai mari pentru veteranii de război din rândul militarilor în termen

Pensiile de dizabilitate acordate participanților la conflictul armat din Afganistan și la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, din rândul militarilor în termen, au fost majorate. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în a doua lectură în ședința de joi, 13 aprilie, a Parlamentului, transmite IPN.

Pentru persoanele cu un grad de dizabilitate severă pensia va constitui 3 500 de lei, în creștere cu 1842 de lei. Pensia persoanelor cu dizabilitate accentuată va fi de 2 500 de lei, mai mare cu 1062 de lei, iar pentru persoanele cu dizabilitate medie – 1500 de lei, în comparație cu 908 lei până acum. În total este vorba despre 165 de beneficiari.

Autorii proiectului menționează că această categorie de militari nu a avut posibilitatea de a decide participarea la conflictele armate. Decizia i-a aparținut statului. „În această ordine de idei, mărimea minimă a pensiilor de dizabilitate a invalizilor de război din rândul militarilor în termen (ca urmare a participării la acțiunile de luptă din Afghanistan și în urma acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova) propuse în acest proiect va contribui la asigurarea unui nivel de trai decent pentru această categorie de beneficiari”, se precizează în nota informativă a proiectului.

Recalcularea urmează să fie efectuată din 1 martie 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău