Pelicula ''Alcarras'', recompensată miercuri cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

  • 17 Februarie 2022 14:49
Pelicula ''Alcarras'', recompensată miercuri cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Pelicula ''Alcarras'', o coproducție Spania/Italia în regia cineastei spaniole Carla Simon, un portret tandru și profund al unei familii de agricultori bulversată de modernitate, fost recompensată miercuri cu Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 72-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, în cadrul unui palmares dominat de prezențe feminine, transmite Agerpres.

Deși a fost printre ultimele pelicule proiectate în cadrul competiției, ''Alcarras'' s-a conturat printre favorite după premiera de marți, când a întrunit aprecierile unanime ale criticilor pentru realizarea simplă, dar plină de emoție, cu o distribuție alcătuită integral din actori neprofesioniști, potrivit site-ului revistei de specialitate Variety.

Juriul prezidat de M. Night Shyamalan, care i-a inclus pe proaspătul regizor nominalizat la Oscar Ryusuke Hamaguchi, precum și pe actrița Connie Nielsen, a premiat o gamă diversă de pelicule, satira politică germană ''Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush'' fiind singura recompensată cu două premii: pentru scenariu și pentru cea mai bună interpretare într-un rol principal, acordat actriței Meltem Kaptan. În cel de-al doilea an când se aplică noua politică a categoriilor neutre la gen pentru interpretare, actrițele au luat atât premiul pentru rol principal, cât și cel pentru rol secundar, aceasta din urmă fiind obținut de indoneziana Laura Basuki pentru rolul din drama politică ''Before, Now and Then (Nana)'', în regia cineastei Kamila Andini.

Al doilea trofeu ca importanță, Marele Premiu a Juriului, a fost obținut de sud-coreeanul Hong Sangsoo grație comediei sale de moravuri ''The Novelist's Film'', pe afișul căreia prolificul cineast este atât regizor, cât și scenarist, producător, responsabil cu montajul și coloana sonoră. A acceptat premiul alături de colaboratoarea sa atât din viața profesională, cât și din cea personală, Kim Minhee, prezentă în distribuția peliculei care spune povestea unor artiști ce încearcă să iasă împreună dintr-un blocaj de creație. Regizorul sud-coreean se află pentru a treia oară consecutiv în competiția Berlinalei, unde, în urmă cu doi ani, pelicula ''The Woman Who Ran'' i-a adus premiul pentru regie.

Anul acesta, trofeul pentru regie i-a revenit veteranei cineaste franceze Claire Denis pentru drama sa plină de senzualitate ''Avec amour et acharnement'', cu Juliette Binoche și Vincent Lindon în rolul a doi soți a căror relație se destramă când dorințe din trecut reapar în mod neașteptat. Este o victorie rară pentru Denis, care, în ciuda aprecierii îndelungate a criticii, nu a mai câștigat un premiul important la un festival de top din 1996, când pelicula sa ''Nenette and Boni'' a triumfat la Locarno.

Premiul Juriului a fost acordat unei alte cineaste, mexicana Natalia Lopez Gallardo, pentru filmul de debut ''Robe of Gems''. Premiul pentru realizări artistice deosebite a fost atribuit cineastului din Cambodgia Rithy Panh, pentru pelicula experimentală și distopică ''Everything Will Be OK'', iar o mențiune specială i-a fost decernată regizorului elvețian Michael Koch, pentru tragedia sa într-o notă austeră ''A Piece of Sky''.

Și în celelalte secțiuni competiționale ale festivalului femeile au primit principalele premii. Realizatoarea austriacă Ruth Beckermann a câștigat premiul pentru cel mai bun film al secțiunii Encounters - a doua cea mai prestigioasă secțiune competițională a Berlinalei, înființată în 2020 - grație peliculei sale de nonficțiune ''Mutzenbacher'', o explorare a masculinității, sexualității și literaturii moderniste vieneze. Cineasta debutantă irakiană Kurdwin Ayub a câștigat premiul pentru cel mai bun film de debut cu pelicula sa ''Sonne'', un studiu dinamic al revoltei feministe musulmane din Austria. Regizoarea rusă Anastasia Veber a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, ''Trap'', iar premiul pentru documentar a fost acordat Myanmar Film Collective - un grup anonim de cineaști disidenți din Myanmar pentru pelicula ''Myanmar Diaries'', filmată după lovitura de stat militară din februarie 2021.

Ceremonia de premiere încheie secțiunea dedicată presei a ediției din acest an a Berlinalei, comprimată din cauza pandemiei de COVID-19. Toate filmele din program au fost proiectate în premieră în primele șapte zile ale festivalului, iar în continuare evenimentul, care se încheie duminică, va cuprinde reluări ale proiecțiilor destinate publicului. În prima ediție desfășurată cu prezență fizică după 2020, pandemia și-a făcut în continuare simțită prezența - testări zilnice pentru reprezentanții presei, proiecții organizate cu respectarea distanțării fizice și o prezență simțitor diminuată în neobișnuit de tăcutul Potsdamer Platz, mai notează Variety.

Prezentăm în continuare cele mai importante distincții acordate în cadrul ceremoniei de premiere:

Competiția oficială
Ursul de Aur pentru cel mai bun film - ''Alcarras'', regia Carla Simon
Ursul de Argint Marele Premiu al Juriului - ''The Novelist's Film'', Hong Sangsoo
Ursul de Argint Premiul Juriului - ''Robe of Gem'', Natalia Lopez Gallardo
Ursul de Argint pentru regie - Claire Denis, ''Avec amour et acharnement''
Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal - Meltem Kaptan, ''Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush''
Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol secundar - Laura Basuki, "Before, Now & Then (Nana)"
Ursul de Argint pentru scenariu - Laila Stieler, ''Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush''
Ursul de Argint pentru realizări artistice deosebite - ''Everything Will Be Ok'', Rithy Panh
Mențiune specială - ''A Piece of Sky'', Michael Koch

Secțiunea Encounters
Cel mai bun film - "Mutzenbacher", Ruth Beckermann
Cel mai bun regizor - Cyril Schäublin, "Unrest"
Premiul special al juriului - "See You Friday, Robinson", Mitra Farahani

Film documentar
Premiul pentru documentar - ''Myanmar Diaries", The Myanmar Film Collective
Mențiune specială - "No U Turn", Ike Nnaebue

Premiul GWFF pentru cel mai bun debut - "Sonne", regia Kurdwin Ayub

Scurtmetraj
Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj - ''Trap", Anastasia Veber
Ursul de Argint (premiul juriului) - "Sunday Morning", Bruno Ribeiro
Mențiune specială - ''Bird in the Peninsula'', Atsushi Wada.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău