Pelerinii care merg la Mecca vor purta brățări de identificare

  • 09 Septembrie 2016 18:56
Pelerinii care merg la Mecca vor purta brățări de identificare

Arabia Saudită a început să echipeze cu brățări de identificare pelerinii care merg la Mecca, la un an după busculada în care au murit aproape 2.300 de oameni.

Riadul susține că a îmbunătățit organizarea și a consolidat securitatea în timpul pelerinajului musulman anual, care începe sâmbătă și la care sunt așteptați să participe două milioane de credincioși. Măsura cheie pe care presa saudită o evoca de câteva luni a fost utilizarea de brățări electronice, relatează AFP.

Aceste brățări din hârtie laminată cu un cod de bare care poate fi citit cu un smartphone furnizează identitatea, naționalitatea, locul de cazare la Mecca, contactele grupului căruia îi aparține pelerinul, precum și toate informațiile înregistrate în timpul acordării vizei, a declarat pentru AFP Issa Rawas, secretar adjunct al Ministerului saudit pentru hajj.

"Scopul este de a-i echipa pe toți pelerinii'' care vin din străinătate, adică mai mult de 1,4 milioane de persoane, a spus el, fără a specifica numărul de brățări deja emise.

În mulțimea care trece zi și noapte prin Marea Moschee și în împrejurimi, jurnaliștii AFP au văzut mulți pelerini purtând brățări. Dar unele sunt de fapt furnizate de agenții de voiaj și nu conțin informațiile înregistrate de brățările ministerului.

La 24 septembrie 2015, în timpul pelerinajul anterior la Mecca, o busculadă gigant a costat viața a cel puțin 2.297 de persoane, potrivit datelor compilate din bilanțurile furnizate de guvernele străine. Unele au avut dificultăți în identificarea victimelor. Autoritățile saudite au raportat un bilanț de 769 morți în această tragedie, cu cele mai multe victime din istoria Hajj.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău