Peisaje și așezări ce reprezintă spațiul geografic al Moldovei istorice, într-o expoziție la Biblioteca Națională

  • 25 Ianuarie 08:10
Peisaje și așezări ce reprezintă spațiul geografic al Moldovei istorice, într-o expoziție la Biblioteca Națională

Peisaje pitorești, așezări rurale din Republica Moldova și România pot fi găsite la o expoziție vernisată în incinta Bibliotecii Naționale. Lucrările în acuarelă ale artiștilor plastici Anatolie Gherasimov și Mădălin Țibichi reiterează importanța evenimentului care marchează Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, transmite IPN.

Directorul general al Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că expoziția pune în valoare doi artiști plastici atât din România, cât și din Republica Moldova care vin cu noi și mai vechi realizări în acuarelă care „reprezintă natura, peisajele, satele și imortalizează o parte din spiritualitatea noastrăˮ. Directorul și-a exprimat credință că această expoziție va contribui la formarea tinerii generații, la învățarea anume a artei pensulei. „Ne bucurăm mult că aceasta se întâmplă în Biblioteca Națională și sperăm ca această expoziție încă o dată să demonstreze că arta românească nu poate să aibă hotare și acolo unde este suflet este spiritualitate, este patriotism și înțelegere de unde suntem și unde venimˮ, a spus directorul instituției bibliotecare.

Anatolie Gherasimov, profesor la Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieruˮ și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, a spus că prin această expoziție, care cuprinde peisaje și locuri, a decis să consemneze o zi importantă – Unirea Principatelor Române. „Din stânga sau dreapta nu are o importanță, suntem un popor, vorbim o limbă, avem o cultură, gândim la fel. Și asta pe noi ne-a stimulat să facem ceea ce facemˮ, a spus pictorul. Anatolie Gherasimov a precizat că peisajele sunt făcute și din stânga, și din dreapta Prutului: din Negrești, Iași, Orheiul Vechi, Chișinău...

„Dacă am lua să vedem temperamentul fiecăruia, al meu și al Anatolie Gherasimov, prin prisma acestor lucrări, ar fi că eu aș fi mai coleric și el mai calm, dar, de fapt, e total invers. Și el în pictura de acuarelă lucrează foarte minuțios, deja se simte școala foarte bine, pe când pentru mine acuarela este o soluție de a mă detașa și a mă relaxaˮ, a comunicat Mădălin Țibichi, artistul plastic român.

Alexei Colîbneac, grafician și profesor universitar, a spus că pictura cu acuarelă este o pictură extraordinar de fină, subtilă și foarte anevoioasă. „Nu fiecăruia i se supune acest material, având în vedere că se pictează cu apă vie și artistul, de regulă, mânuiește și conduce această mișcare a apei și a acelor pigmenți rafinați din care este constituită vopseaua în acuarelăˮ, a spus artistul plastic.

Expoziția intitulată „Peisajul și Așezări. Iași-Chișinău” cuprinde circa 40 de lucrări care au fost executate în tabere de creație între anii 2015-2023. Picturile pot fi admirate până pe 29 februarie la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău