Peisaj nevăzut timp de 40.000 de ani, scos la iveală de retragerea ghețarilor din cauza încălzirii globale

  • 02 Februarie 2019 11:57
Peisaj nevăzut timp de 40.000 de ani, scos la iveală de retragerea ghețarilor din cauza încălzirii globale PHOTO Credit: University of Colorado at Boulder

Retragerea ghețarilor din Canada a dezgolit peisajele care au fost acoperite cu gheață timp de 40.000 de ani, iar regiunea poate trece prin cel mai călduros secol din ultimele 115 secole, conform unui studiu al cercetătorilor de la University of Colorado Boulder.

Studiul, publicat recent în Nature Communications, folosește datarea cu radiocarbon pentru a determina vârsta plantelor colectate de la marginea a 30 de calote glaciare din Insula Baffin, aflată la vest de Groenlanda. Insula a trecut prin mai multe decenii de încălzire pe timp de vară, scrie Phys, citat de Descopera.ro

„În prezent, Arctica se încălzește de 2-3 ori mai rapid decât restul globului, astfel că, natural, ghețarii și calotele vor reacționa mai rapid”, a precizat Simon Pendleton, autorul principal de la INSTAAR (Institute of Arctic and Alpine Research) de la Colorado University.

Baffin este a cincea cea mai mare insulă din lume, dominată de fiorduri adânci separate de podișuri înalte. Gheața de pe acestea acționează ca un fel de depozit natural pentru conservarea îndelungată a lichenilor și mușchilor în poziția originală de creștere.

„Am călătorit la marginile în retragere ale gheții, am luat mostre ale plantelor nou-expuse păstrate în acest mediu străvechi și le-am datat cu carbon pentru a ști când gheața a avansat în această locație”, a precizat Pendleton. „Pentru că plantele moarte sunt înlăturate în mod eficient de pe teren, vârsta aflată cu datarea cu radiocarbon a plantelor rădăcinoase definește ultima dată când verile au fost atât de calde, în medie, precum cele din ultimul secol”, a adăugat savantul.

În luna august, cercetătorii au colectat 48 de mostre de plante din 30 de calote din Baffin, care cuprind o varietate de altitudini și niveluri de expunere. De asemenea, au prelevat mostre de cuarț de la fiecare sit pentru a stabili vârsta și istoria gheții din regiune.

Odată ce mostrele au fost analizate în laboratoarele de la INSTAAR și de la University of California Irvine, cercetătorii au găsit că aceste plante străvechi de la toate cele 30 de calote au fost acoperite fără întrerupere pentru cel puțin 40.000 de ani.

Atunci când temperaturile au fost comparate cu reconstituirile de mediu realizate cu ajutorul datelor de la gheața din Baffin și Groenlanda, s-a descoperit că temperaturile actuale reprezintă cel mai cald secol din zonă din ultimele 115 secole, iar Baffin ar fi lipsită de gheață în următoarele secole.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,69 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău