Pedro Almodovar câștigă, cu primul său film în limba engleză, Leul de Aur la Festivalul de la Veneția
-
08 Septembrie 13:20
Primul film în limba engleză al regizorului spaniol Pedro Almodovar, „The Room Next Door”, care abordează temele grele ale eutanasiei și schimbărilor climatice, a câștigat sâmbătă prestigiosul premiu Leul de Aur al Festivalului de Film de la Veneția. Premiul al doilea, Leul de Argint, a fost o surpriză, fiind acordat regizoarei italiene Maura Delpero pentru drama sa plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – „Vermiglio”. Iar premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit cineastului american Brady Corbet pentru filmul său de 3 ore și jumătate „The Brutalist”, povestea epică a unui supraviețuitor maghiar al Holocaustului, interpretat de Adrien Brody. Australianca Nicole Kidman și francezul Vincent Lindon au fost desemnați cei mai buni actori.
Cu Tilda Swinton și Julianne Moore în rolurile principale, filmul lui Almodovar, „The Room Next Door”, a fost aplaudat în picioare timp de 18 minute la premiera sa de la Veneția de la începutul săptămânii – una dintre cele mai lungi din istoria recentă, relatează News.ro și HotNews.
Almodovar este un regizor preferat al circuitului festivalier și a primit un premiu pentru întreaga carieră la Veneția în 2019 pentru lungmetrajele sale îndrăznețe, ireverențioase și adesea amuzante în limba spaniolă. De asemenea, a câștigat un Oscar la categoria cel mai bun film străin în 1999 cu „Totul despre mama mea”. Acum, în vârstă de 74 de ani, el a decis să încerce să se exprime în limba engleză, spunând reporterilor că pentru el a fost ca SF-ul.
Vorbind înainte de premieră, el a spus că filmul său subliniază importanța prețuirii vieții, dar a precizat, de asemenea, că oamenii ar trebui să poată muri cu demnitate la momentul ales de ei. „Este un film în favoarea eutanasiei”, a dezvăluit el, criticând țări precum Statele Unite, unde așa-numita „ucidere din milă” este ilegală, spre deosebire de Spania sa natală.
În timp ce „The Room Next Door” părea să aibă șanse mari să câștige, premiul al doilea, Leul de Argint, a fost o surpriză, fiind acordat regizoarei italiene Maura Delpero pentru drama sa cu un ritm lent, plasată în Alpii italieni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – „Vermiglio”.
În aceeași temă, premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit cineastului american Brady Corbet pentru filmul său de 3 ore și jumătate „The Brutalist”, povestea epică a unui supraviețuitor maghiar al Holocaustului, interpretat de Adrien Brody, care încearcă să-și refacă viața în Statele Unite.
Australianca Nicole Kidman a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță pentru rolul său riscant din filmul erotic „Babygirl”, în care interpretează rolul unei directoare care își pune în pericol atât cariera, cât și familia, având o aventură toxică cu un stagiar care o manipulează. Kidman s-a aflat sâmbătă la Veneția, dar nu a participat la ceremonia de decernare a premiilor după ce a aflat că mama sa a murit pe neașteptate.
Iar francezul Vincent Lindon a fost desemnat cel mai bun actor în „The Quiet Son”, o dramă de actualitate, în limba franceză, despre o familie sfâșiată de radicalismul de extremă dreapta.
Drumul spre Oscaruri
Festivalul de film de la Veneția marchează începutul sezonului de decernare a premiilor în cinematografie și prezintă în mod regulat mari favoriți la Oscaruri, opt din ultimele 12 premii pentru cel mai bun regizor de la Oscaruri revenind unor filme care au debutat la Veneția.
Premiul pentru cel mai bun scenariu a revenit lui Murilo Hauser și Heitor Lorega pentru „I’m Still Here”, un film despre dictatura militară din Brazilia, în timp ce premiul special al juriului a fost acordat dramei despre avort „April”, a regizoarei georgiene Dea Kulumbegashvili.
Printre filmele care au plecat fără districții de pe insula Lido din Veneția s-au numărat „Joker: Folie à Deux”, de Todd Phillips, cu Joaquin Phoenix și Lady Gaga, continuarea originalului său „The Joker”, care luase aici premiul cel mare în 2019.
De asemenea, „Queer” al lui Luca Guadagnino, cu Daniel Craig în rolul unui homosexual dependent de droguri, și filmul biografic despre Maria Callas al lui Pablo Larrain, cu Angelina Jolie în rolul celebrei soprane, au primit, de asemenea, doar aplauze din partea criticilor, dar niciun premiu.