PEDEPSE mai ASPRE pentru deținătorii de arme ilegale

  • 02 Noiembrie 2016 15:53
PEDEPSE mai ASPRE pentru deținătorii de arme ilegale

Pedepsele pentru persoanele care dețin ilegal arme de foc ar putea fi înăsprite, potrivit unei inițiative legislative lansate de Ministerul de Interne.

Șeful Inspectoratului General de Poliției (IGP) Alexandru Pânzari s-a referit la aceasta în cadrul evenimentului de lansare a campaniei de sensibilizare privind predarea voluntară a armelor de foc deținute ilegal “Ajută Republica Moldova să devină o țară mai sigură”.

Toți cei care dețin ilegal arme de foc și pneumatice sunt îndemnați să le predea benevol până la mijlocul lunii decembrie la inspectoratele teritoriale de poliție.

Ulterior armele urmează să fie înregistrate pe numele persoanelor care le-au predat, după ce se vor efectua verificările de rigoare, iar posesorii lor ar putea obține și autorizații de port-armă.

Șeful IGP, Alexandru Pînzari a declarat că după finalizarea campaniei, toți cei ce nu vor preda benevol armele deținute ilegal urmează să fie sancționați mult mai dur ca în prezent, un proiect de lege în acest sens fiind deja elaborat de Ministerul de Interne.

„Poliția este în analiza tuturor factorilor și riscurilor care favorizează fenomenele infracționale. Unul din aceste riscuri sunt armele de foc păstrate ilegal. Azi lansăm campania „Ajută Moldova să devină o țară mai sigură” finanțată de UE cu sprijinul PNUD. Astfel, vor fi înăsprite regulile privind deținerea armelor. Vor fi pedepsiți penal cei care dețin ilegal arme lisă și sancționați cei care dețin arme pneumatice ilegal”, a declarat Alexandru Pînzari.

Finanțată din banii Uniunii Europene și PNUD, campania are drept scop diminuarea numărului de arme deținute ilegal, astfel fiind sporit nivelul de securitate în Republica Moldova, dar și la granițele blocului comunitar, susține șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola.

„Campania va oferi siguranță nu doar cetățenilor moldoveni, dar și celor din Europa, în general. Deținerea ilegală a armelor se află în strânsă legătură cu fenomenul în creștere de violență care se înregistrează în lume. În ultimii trei ani există o dorință de a colabora pentru ca lumea să devină una mai sigură. Strategia campaniei redă faptul că suntem interesanți să fie pace întru stabilirea unei conectivități ce va servi un fundament pentru o economie mult mai liberă și stabilă”, a constatat Pirkka Tapiola.

Potrivit datelor IGP în nouă luni ale anului curent, au fost scoase din circuit peste 1 200 de arme deținute ilegal, dintre care doar 125 au fost predate benevol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău