Pedepse aspre pentru cei care poluează mediul. Un proiect de modificare a Codului penal va fi remis curând Guvernului spre aprobare
-
21 Noiembrie 2022 12:46
Persoanele fizice și juridice ar urma să fie sancționate mai dur pentru daunele aduse mediului înconjurător. Ministerul Justiției lucrează în prezent la o serie de modificări legislative la Codul Penal, în acest sens, transmite Radio Chișinău.
Prin modificările aduse la Codul Penal se dorește creșterea responsabilizării cetățenilor și agenților economici și tragerea la răspundere a celor care, în mod conștient, poluează mediul. Inițiativa este salutată de ecologiști care speră că astfel vor fi descurajate acțiunile distructive la adresa mediului înconjurător. Cu detalii Ina Guțu.
Ajustările la legislația privind protejarea mediului urmează să înlăture o serie de lacune și ambiguități care fac în prezent dificilă tragerea la răspundere a celor vinovați, susține Ion Bulmaga, directorul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, care a lucrat la elaborarea propunerilor de modificare.
Inițiativa vine să majoreze semnificativ pedepsele, în prezent derizorii, având în vedere amploarea fenomenului poluării mediului în Rep. Moldova, spune oficialul.
„Modificările vin practic la toate aspectele ce țin de protecția mediului: poluarea aerului, poluarea apei, aspecte ce se referă atât la sol, subsol, floră și faună. Un exemplu în acest sens: anterior, dacă era demarată o cauză penală pentru poluarea apelor, persoana care mergea în instanța de judecată trebuia să demonstreze că acțiunile persoanei care a încălcat legea se încadrează în articolul privind poluarea apei și nu în ceea ce privește folosirea ilicită a ei sau alte activități. Acum, articolului 229 i-au fost atribuite alte două aliniate- unul ce ține de bararea sau modificarea cursului de apă și un altul, ce ține de folosirea ilicită a apei. Avem astfel individualizarea fiecărei acțiuni penale.
Totodată, aceste modificări vin să ajute atât inspectorii de mediu cât și pe cei care vor instrumenta aceste dosare penale și le vor înainta în instanțele de judecată, pentru a face o analiză clară a faptelor care urmează a fi imputate și a forma acele dosare clare și a înainta o învinuire clară”, susține Ion Bulmaga
Cele mai importante infracțiuni de mediu care vor fi sancționate
Una dintre cele mai importante propuneri de modificare a Codului Penal este introducerea infracțiunii pentru neexercitarea sau exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de respectare a legislației cu privire la protecția mediului. Pedeapsa pentru această infracțiune va fi o amendă în mărime de la 1 500 la 3 000 unități convenționale (de la 75 000 lei la 150 000 lei) sau închisoare de la 1 la 3 ani pentru persoana fizică, și amendă în mărime de la 5 000 la 7 000 unități convenționale (de la 250 000 lei la 350 000 lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pentru o perioada de 5 ani, pentru persoana juridică. Directorul Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga dă un exemplu despre cum va fi aplicat noul articol.
„Avem, de exemplu, o întreprindere care gestionează deșeuri și efectuează arderea deșeurilor prin metoda pirolizei. Deci la orice întreprindere trebuie să existe o persoană care ține sub control acest proces. În cazul în care nu și-a exercitat aceste atribuții sau și le-a exercitat necorespunzător fapt ce a cauzat, ca urmare a acestor acțiuni, incendii, poluarea aerului, a apelor, aducând daune în proporții deosebit de mari mediului, această persoană urmează să cadă sub incidența noului articol”, spune Ion Bulmaga.
O altă infracțiune la care trebuie să atragem atenția este cea de exploatare neautorizată a solului, adică exploatarea ilegală a solului, fără respectarea normelor legale, manifestată prin compactare, decopertare, înmlăștinire sau amestecul fabricat sau natural ce contribuie la modificarea morfologică a solului, soldat cu diminuarea fertilității, dacă aceasta a cauzat consecințe grave mediului. Cei care vor comite această infracțiune, riscă amendă în mărime de la 550 la 850 unități convenționale (de la 27 500 lei la 42 500 lei) sau închisoare de până la 5 ani, iar persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă în mărime de la 3 000 la 5 000 unități convenționale (de la 150 000 lei la 250 000 lei), cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani sau cu lichidarea persoanei juridice.
Autoritățile speră că creșterea drastică a sancțiunilor pentru exploatarea ilegală a solului va duce la o mai mare conștientizare din partea societății în privința protejării solului, mai spune Ion Bulmaga.
„Noi depistam cetățeni care comercializează sol, li se aplica o amendă de la 1.200 la 1.400 de lei. Ulterior, noi am mers cu modificări la Codul Contravențional și aplicăm amenzi de 10 mii de lei. Dar nici acest lucru nu ne oferă acele rezultate scontate. De aceea am apelat la modificări la Codul Penal. Rezultatul pe care ni-l dorim este ca să facem ca societatea să conștientizeze că protecția mediului este o prioritate națională iar calitatea componentelor de mediu este direct proporțională cu starea și calitatea vieții și sănătății populației”, susține Ion Bulmaga
Cei care vor fi găsiți vinovați de poluarea solului vor fi nevoiți să plătească amenzi cuprinse între 57.500 și 92.500 de lei sau să facă închisoare până la 5 ani, pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice amenda poate ajunge până la 250 000 lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
Vor fi incriminate penal și infracțiunile de poluare a bazinelor acvatice. Modificările legislative prevăd amenzi de până la 100 de mii de lei și închisoare de până la cinci ani, în cazul persoanelor fizice și de până la 200 de mii de lei și sistarea activității până la cinci ani, în cazul celor juridice. Până acum poluarea apei era pedepsită contravențional, ceea ce nu reușea să responsabilizeze persoanele rău intenționate.
„Legislația de mediu actuală obligă orice agent economic care desfășoară o activitate care implică folosirea apelor, să-și doteze întreprinderea cu o stație de epurare sau pre-epurare a apelor uzate. Am mers de multe ori la diferiți agenți economici, fiindu-le întocmite acele planuri de remediere, unii le-au luat în considerare, alții mai puțin au atras atenția la acest aspect. Odată cu aceste modificări, va urma și intentarea primelor acțiuni penale ca ulterior să asigurăm respectarea legislației de către cei care poluează cel mai intens mediul înconjurător”, spune Ion Bulmaga.
Înăsprirea pedepselor pentru poluarea mediului, salutată de ecologiști
Inițiativa este salutată de ecologiștii din Rep. Moldova care spun că vine după ani buni în care organizațiile de mediu au semnalat probleme grave în mediul înconjurător:
”Protecția mediului nu este un domeniu care să atragă atenția și să fie prioritar, din păcate. Așa și stăm cu satele pline de gunoiști neautorizate. De asemenea, avem foarte puține păduri. Suntem la coada listei la nivel european ca suprafețe împădurite – doar 11%, mult sub nivelul cotei de 25% a Uniunii Europene. Problemele de mediu se agravează din considerentul unei atitudini ne oneste a omului față de mediul înconjurător. O inițiativă de înăsprire a pedepselor pentru cei care sunt rău intenționați în relația cu mediul este mai mult decât binevenită. Din păcate, de-a lungul anilor sunt destul de multe cazuri de abuzuri asupra mediului care, deși ajung în judecată, se termină cu constatarea lipsei de infracțiune sau cu o amendă modestă. Cel care poluează este fericit că poate achita o amendă minusculă și poate să-și continue nestingherit activitatea”, susține Lilia Curchi, directoarea executivă a Asociației Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova.
Juristul Nicolae Frumosu: modificările legislative responsabilizează funcționarii statului în domeniul protecției mediului
Rep. Moldova este restanțieră la exercitarea obligațiilor pozitive pe care și le-a asumat, inclusiv prin tratatele internaționale la care este parte, de a proteja mediul înconjurător, susține juristul Nicolae Fumosu. Din aceste considerente, modificările legislative în materie de infracțiuni de mediu, la care lucrează acum Ministerul Justiției, sunt absolut necesare pentru fortificarea legislației naționale în acest domeniu.
„Dacă îmi este permisă analogia, atitudinea neglijentă a moldovenilor față de mediul înconjurător este reflectată fidel și în conținutul actual al Codului Penal. Modificările legislative în materie de infracțiuni de mediu la care lucrează acum Ministerul Justiție sunt absolut necesare pentru fortificarea legislației naționale în acest domeniu. În primul rând, constat o înăsprire a pedepselor pentru infracțiunile de mediu, fapt ce în perspectivă va descuraja persoanele să comită astfel de fapte penale. Pentru unele din infracțiuni, precum tăinuirea de date sau prezentarea intenționată a unor date neautentice despre poluarea de mediu, a fost extinsă categoria subiecților activi pasibili de răspundere cum ar fi persoanele publice, persoanele cu funcție de demnitate publică, astfel responsabilizând funcționarii statului cu atribuții în domeniul dat.
Autorul proiectului a legiferat și infracțiuni noi precum folosirea ilegală a apei, bararea ilegală a cursului de apă, folosirea ilicită a subsolului. Dacă până în prezent aceste fapte nu erau pedepsite, cel puțin din perspectiva legii penale, odată cu adoptarea modificărilor putem admite că frecvența comiterii acestor fapte va scădea drastic”, susține Nicolae Frumosu.
Proiectul de lege este la etapa de definitivare, iar în curând va fi remis Guvernului spre aprobare.
*Materialul a fost realizat în cadrul Campaniei Pentru o Justiție Sănătoasă, implementată de Asociația Presei Independente din Moldova.