Pedepse alternative care ar înlocui privațiunea de libertate

  • 21 Februarie 2013 15:21
Pedepse alternative care ar înlocui privațiunea de libertate

Autoritățile internționează să îmbunătățească Codul Penal prin introducerea pedepselor alternative, care ar înlocui privațiunea de libertate.

Acestea i-ar ajută pe cei care au încălcat legea să se integreze în societate. Consiliului Coordonator de Adaptare Socială a Persoanelor Eliberate din Locurile de Detenție, a examinat, joi, 21 februarie, oferta unei companii internaționale de servicii de monitorizare electronică a condamnaților. 

Reprezentanții companiei au adus exemplul mai multor țări europene, unde monitorizarea electronică a celor care au săvârșit infracțiuni nu foarte grave, a înlocuit deteția. În consecință, s-a redus numărul persoanelor care se află în închisori, cu 15 la sută. Avantajele sunt că persoanele rămân în familie, continuă să muncească și există un grad mult mai scăzut de recidivă. De asemenea, costurile sunt de câteva ori mai mici decât în cazul detenției, ridicându-se la 5-10 euro pe zi.

Reprezentatul Companiei, Joseph Daudeaun, a explicat cum funcționează acest sistem: ”Am aici un aparat GPS și un transmițător, sub forma unei brățări, care determină locul exact unde se află persoana și dacă nu încalcă regimul de spațiu”. 

Iniativa a fost salutată de către Serviciul de Probațiune, serviciu care se află în subordinea Ministerului Justiției și care are scopul de a îi supraveghea pe deținuții eliberați înainte de termen. Potrivit șefului Serviciului, Vladimir Popa, o asemenea pedeapsă de alternativă este prevăzut în Strategia de reformare a justiției.

Monitorizarea electronică a condamnaților ar trebui aplicată și în Republica Moldova, întrurcât foștii deținuți se confruntă cu grave probleme de reintegrare în comunitate, a subliniat președintele Consiliului Coordonator de Adaptare Socială a Persoanelor Eliberate din Locurile de Detenție, Mihai Moldovanu.

O mare parte a foștilor deținuți sunt dependenți de droguri și alcool, au probleme de sănătate și sunt în relații ostile cu rudele și familia. Mulți dintre ei nu au acte de identitate, un loc de trai și își găsesc cu dificultate un post de muncă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău