Pe urmele basarabenilor deportați pe insulele Solovki, în Rusia

  • 15 Iulie 2015 18:23
Pe urmele basarabenilor deportați pe insulele Solovki, în Rusia

Un grup de istorici și cercetători din Republica Moldova pornesc pe urmele sutelor de basarabeni deportați pe insulele Solovki din Marea Albă, în Rusia, în secolul trecut.

Cu genericul ”Recuperarea Memoriei”, expediția are drept scop adunarea unor date istorice despre soarta persoanelor deportate de regimul bolșevic, în special din regiunea transnistreană, în anii 30 ai secolului trecut. Expediția începe săptămâna viitoare, va dura 14 zile și este prima organizată până acum de istorici din Republica Moldova pe aceste teritorii.  Ina Guțu a aflat mai multe detalii de la istoricul Ion Negrei, unul dintre participanții la expediție.

***

Ion Negrei: Este o expediție care are ca destinație finală Insulele Solovki din Marea Albă. Parcurgem teritoriul Ucrainei, Belarusului, Federației Ruse. Vom trece prin locurile în care au fost deportați în perioada regimului totalitar comunist persoane din Republica Moldova și din teritoriul transnistrean.  Este vorba în primul rând de Karelia, care a fost o primă regiune de experimentare, de practicare a deportărilor deoarece în această zonă s-a pătrat tradiția încă din perioada regimului țarist iar în perioada sovietică s-a preluat și s-a amplificat deportările persoanelor indizerabile regimului. Inițial erau deportate persoane din Federația Rusă, mai târziu de pe întreg teritoriul Uniunii Sovietice, inclusiv de pe teritoriul actual al Republicii Moldova.

Radio Chișinău: Este o expediție în această regiune realizată în premieră de istorici din Republica Moldova.

Ion Negrei: istoricii basarabeni au mai realizat astfel de expediții pe urmele deportaților în Siberia, în regiunea Altai, dar în această zonă este pentru prima dată. Această zonă este interesantă pentru că anume aici s-a copt acel concept al deportărilor, acea metodologie care a fost aplicată în comportamentul față de elementele care nu împărtășeau ideologia bolșevică. Și în perioada țaristă au ajuns basarabeni în aceste locuri, dar mai mult sunt din perioada anilor 30,  când au fost deportări masive din raioanele din stânga Nistrului, din cadrul Republicii Autonome Socialiste Moldovenești.

Radio Chișinău: Mai există supraviețuitori în acele regiuni, ați luat legătura cu cineva dintre deportați?

Ion Negrei: Supraviețuitori nu mai există, doar descendenți ai acestora. Tot aici au fost concentrați și o parte din prizonierii din Armata Română, care au lucrat la reconstrucția Canalului Marea Baltică – Marea Albă, vom căuta urme.

Expediția este sub genericul ”Recuperarea Memoriei” . Vom vizita locurile unde au fost împușcați foarte mulți conaționali, vom ridica o cruce în memoria lor, vom avea și un parastas de pomenire, vom avea mai multe întâlniri, discuții cu istoricii din zonă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Wed
0
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău