Pe picior de egalitate cu membrii UE: R. Moldova va avea acces la finanțarea UE în domeniul sănătății (Revista presei)

  • 08 Februarie 2023 10:30
Pe picior de egalitate cu membrii UE: R. Moldova va avea acces la finanțarea UE în domeniul sănătății (Revista presei)

News Maker comentează reuniunea Consiliului de Asociere Moldova — Uniunea Europeană. Portalul constată că în aceste zile, la Bruxelles se vorbește adesea despre R. Moldova.

În timp ce reprezentanții R. Moldovei se întâlnesc cu reprezentanții UE la Bruxelles, opoziția moldovenească se întâlnește cu diplomații europeni acasă, la Chișinău. Cei din Partidul Socialiștilor au comunicat că s-au întâlnit cu ambasadorii Germaniei și Franței. Bineînțeles, s-au plâns acestora de acțiunile autorităților în ce privește implementarea reformei justiției, «practica nedemocratică în reformarea Codului electoral și subordonarea politică a mass-media». De notat că versiunile ambasadelor despre această întâlnire încă nu au fost publicate.

Pe picior de egalitate cu membrii UE: R. Moldova va avea acces la finanțarea UE în domeniul sănătății, titrează Mold-Street. Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a semnat, marți, 7 februarie, la Bruxelles, acorduri în domeniul vamal, fiscal și al ocrotirii sănătății.

Potrivit Comisiei Europene acordurile vor permite autorităților vamale și fiscale din Moldova să participe la diverse activități de colaborare și să beneficieze de un portofoliu larg de formare. Toate aceste noi căi de cooperare sunt de o importanță deosebită, având în vedere statutul Republicii Moldova de țară candidată la UE.

Notara fugarilor Plahotniuc, Șor și Platon își vrea licența înapoi, anunță portalul Anticorupție.md. Potrivit publicației, fosta notară Olga Bondarciuc, învinuită de fals în acte pentru că a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Platon, Șor și Plahotniuc, insistă să-i fie restituită licența retrasă de Uniunea Notarilor și Ministerul Justiției în iulie 2022.

Olga Bondarciuc a atacat în instanță de contencios administrativ deciziile celor două instituții care au lipsit-o de licență. Ședința de judecată a fost programată pentru data de 2 mai. În luna noiembrie a anului trecut urma să aibă loc o ședință de examinare a plângerii Olgăi Bondarciuc, însă nu a avut loc pe motiv că dosarul se afla la Curtea de Apel.

Ne apropiem cu pași repezi de momentul 24 februarie, când se va fi împlinit un an de la debutul fazei acute a agresiunii rusești asupra Ucrainei, scrie Ziarul Național.  Știm deja că lumea nu va mai fi la fel.

Că Ucraina va ieși victorioasă. Că o rearanjare a lumii este pe cât de necesară, pe atât de inevitabilă, susține  publicația.

Ziarul încearcă să afle unde se plasează Republica Moldova pe harta geopolitică a lumii? Cum va face față – dacă va face! – acestor schimbări majore și  Care mai sunt opțiunile reale ale acestui stat? Cert este că a venit vremea separării apelor.

Ceea ce unora din R. Moldova nu le convine, obișnuiți cu iluzia alăptării la două vaci. Timpul nu mai are răbdare pentru o Basarabie marginală, abia trezindu-se din anestezia roșie. Chișinăul trebuie să aleagă! O miză prea mare pentru o țară atât de mică, conchide Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău