Pe osemintele victimelor NKVD este construită o terasă de agrement de către „Casa Gustărilor” (Ziarul de Gardă)
-
06 Iunie 2019 12:01
O nouă terasă care se construiește în Chișinău, devine o piatră de încercare pentru autorități și memoria victimelor perioadei staliniste. Firma „Snack House” (Casa Gustărilor – trad. eng.) își construiește o terasă de agrement pe locul în care NKVD-ul a omorât în gropi comune zeci de oameni nevinovați: elevi, studenți, învățători, preoți, primari. Piatra comemorativă care se afla de zeci de ani în acel loc a fost strămutată, pentru a nu încurca la construcția terasei, scrie Ziarul de Gardă.
Potrivit sursei citate, Vadim Brânzaniuc, pretorul sectorului Buiucani, ne-a declarat că, la sfârșit de martie curent, pretura a eliberat agentului economic SRL „Snack House” permisiunea de amenajare a unei terase pe o porțiune a Parcului „Valea Morilor”. Acesta susține că actele au fost eliberate în strictă conformitate cu Regulament privind organizarea teraselor de vară/sezoniere pe domeniul public sau privat al municipiului Chișinău și care nu presupune executarea lucrărilor capitale.
Administratorul SRL „Snack House”, Vitalie Perciun, susține că amenajarea terasei se efectuează pe o mie de m², teren închiriat de la municipalitate, în baza schemei de amplasare a terasei coordonate cu arhitectul-șef al orașului și confirmată de pretura de sector cu avizul celor de la Spații Verzi și învoirea administrației Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice pentru efectuarea lucrărilor în preajma acestui obiectiv. În același timp, acesta a negat atribuția companiei la strămutarea pietrei comemorative din locul ei inițial. Potrivit lui, atunci când au demarat lucrările, piatra comemorativă s-ar fi aflat în locul în care este amplasată în prezent.
Documentelor istorice arată că, anume în acest loc, în anii 1940-1941, a funcționat NKVD-ul (Narodnîi komissariat vnutrennih del – instituția sovietică responsabilă de represiuni, n.r.) din Chișinău în care, potrivit probelor documentare, au fost omorâte și aruncate în gropi cu var cel puțin 85 de persoane, iar alte câteva sute au fost anchetate în acel loc și trimise în Gulag-urile sovietice.
Citiți materialul integral pe Ziarul de Gardă