Pe nava capturată de către rebelii houthi în Marea Roșie se aflau marinari români

  • 20 Noiembrie 2023 09:17
Pe nava capturată de către rebelii houthi în Marea Roșie se aflau marinari români

Israelul a anunțat, duminică, că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă cargo, la bordul căreia se află și marinari români, deținută de britanici și operată de japonezi în sudul Mării Roșii, descriind incidentul drept un „act de terorism iranian" cu consecințe asupra securității maritime internaționale, relatează Reuters.  

Rebelii houthi au afirmat că au capturat o navă în zona respectivă, despre care au spus că este israeliană. „Tratăm echipajul navei în conformitate cu principiile și valorile islamice", a declarat un purtător de cuvânt al grupului, fără a face referire la Israel, scrie Hotnews.

Rebelii houthi, aliați ai Teheranului, au lansat salve de rachete cu rază lungă de acțiune și drone împotriva Israelului, în semn de solidaritate cu militanții palestinieni Hamas care luptă în Fâșia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez a confirmat luni capturarea navei Galaxy Leader , operată de Nippon Yusen, adăugând că Japonia face apel la rebelii houthi, solicitând în același timp ajutorul autorităților saudite, omaneze și iraniene pentru a lucra la eliberarea rapidă a navei și a echipajului său.

„Condamnăm ferm astfel de acte", a declarat secretarul-șef al cabinetului Hirokazu Matsuno într-o conferință de presă. Printre membrii echipajului nu se află niciun cetățean japonez, a precizat acesta.

Galaxy Leader este deținută de o companie înregistrată sub numele Ray Car Carriers, cu sediul în Isle of Man, care este o unitate a Ray Shipping, înființată la Tel Aviv, potrivit datelor LSEG.

Compania japoneză Nippon Yusen (9101.T), cunoscută și sub numele de NYK, a declarat că a înființat un grup de lucru pentru a colecta mai multe informații, inclusiv cu privire la siguranța celor 25 de membri ai echipajului, care provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România și Mexic. Nava, un transportor de mașini, se îndrepta spre India dinspre Europa fără încărcătură, a declarat un purtător de cuvânt.

Săptămâna trecută, liderii Houthi au declarat că forțele lor vor efectua noi atacuri asupra Israelului și că ar putea viza nave israeliene în Marea Roșie și în strâmtoarea Bab al-Mandeb.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău