Pe locul unde au fost îngropate victimele represiunilor comuniste se construiește o zonă de agrement

  • 10 Iulie 2021 10:31
Pe locul unde au fost îngropate victimele represiunilor comuniste se construiește o zonă de agrement

Victimele deportărilor comuniste din 5-6 iulie 1949 au fost comemorate de membrii Asociației "Frăția Paisie Velicicovschi", care s-au adunat la Piatra comemorativă instalată la intrarea în parcul Valea Morilor din Chișinău. Acest monument, care datează din anii 90, a fost instalat pe locul fostului sediu al NKVD. Acolo, în gropi comune au fost găsite zeci de cadavre, victime ale represiunilor bolșevice din anii 1940-41. Monumentul nu este, însă, inclus în registrul monumentelor de stat.

În 2019, Piatra comemorativă a fost strămutată ilegal cu câțiva metri, iar pe acest loc în prezent  se construiește o terasă de agrement.

Constantin Ciobanu, membru al Asociației "Frăția Paisie Velicicovschi", care se adună aici tradițional pentru a-i comemora pe înaintași,  afirmă că acest monument este expresia atitudinii noastre pentru memorie: "Ne-am adunat și de această dată, cum a devenit o tradiție de câțiva ani, ca să pomenim rudele noastre represate de comuniști, să ne rugăm pentru iertare și pentru ca acele evenimente tragice să nu se mai repete. Doar, după cum spunea regizorul Emil Loteanu într-una din poeziile sale, dacă ne vom dezice de memorie și vom fi asemenea unor sălbatici, atunci noi vom fi de multe ori mai morți, decât cei care au suferit. În prezent, în urma unor investigații de arhivă, se cunosc numele persoanelor, ale căror rămășițe au fost găsite aici și noi îi pomenim de fiecare dată pe nume și ne rugăm pentru ei. Am făcut mai multe interpelări la Primăria municipiului Chișinău și la alte instituții pentru a întoarce monumentul la vechiul loc. În pofida asigurărilor că terasa va fi demolată, lucrurile nu s-au schimbat. Lucrările de amenajare sunt pe sfârșite și în scurt timp se va dansa pe locul unde au pătimit zeci de oameni nevinovați”. .

Membrii Asociației „Frăția Paisie Velicicovschi” pledează pentru organizarea în scuarul din fața Pietrei comemorative a unui memorial, în care să fie gravate numele victimelor represiunilor - lucrători ai CFR, studenți, liceeni, primari, preoți - uciși în 1941.

"Astfel se procedează în mai multe țări europene și alte state unde au avut loc astfel de represiuni. Despre aceasta trebuie să discutăm cu membrii societății civile și cu autoritățile", a menționat Constantin Ciobanu.

Victimele represiunilor comuniste sunt comemorate în acest loc pe 6 iulie, pe 30 octombrie și  23 august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău