PE începe reforma normelor privind alegerile europene, care prevede și o circumscripție paneuropeană

  • 03 Mai 2022 18:52
PE începe reforma normelor privind alegerile europene, care prevede și o circumscripție paneuropeană

Parlamentul European (PE) a lansat marți reforma Actului electoral al Uniunii, încercând să transforme cele 27 de alegeri separate din prezent, cu normele lor divergente, într-un singur scrutin european, informează un comunicat al PE.

Forul legislativ european a adoptat marți un raport de inițiativă legislativă pentru a îmbunătăți regulile referitoare la alegerile europene. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 323 de voturi pentru, 262 voturi împotrivă și 48 abțineri, iar rezoluția aferentă cu 331 de voturi pentru, 257 voturi împotrivă și 52 abțineri, transmite Agerpres.

În temeiul sistemului propus de eurodeputați, fiecare alegător ar dispune de două voturi: unul pentru a alege deputați europeni în circumscripțiile naționale și unul pentru a alege deputați europeni într-o circumscripție la nivelul Uniunii, cu 28 de locuri suplimentare.

Pentru a asigura echilibrul geografic în cadrul listelor electorale, țările Uniunii Europene ar urma să fie împărțite în trei grupuri, în funcție de mărimea populației. Listele ar urma să fie completate cu candidați proveniți din aceste grupuri în mod proporțional. Listele de candidați la nivelul întregii Uniuni ar trebui transmise de entități electorale europene, cum ar fi coaliții de partide politice naționale și/sau asociații naționale de alegători sau partide politice europene.

Legislativul comunitar dorește, de asemenea, să combată inegalitatea de gen. În acest sens, observă că, în ciuda unei îmbunătățiri generale în cadrul ultimelor alegeri, unele țări nu au avut nici măcar o singură femeie aleasă în PE. Textul propune folosirea obligatorie a unor "liste-fermoar", adică liste în care să alterneze candidații femei și bărbați, sau a unor cote, fără a încălca drepturile persoanelor non-binare.

Alte propuneri de a "europeniza" alegerile includ printre altele desemnarea datei de 9 mai ca zi europeană comună de vot, dreptul de a candida la alegeri pentru toți europenii peste 18 ani, un prag electoral obligatoriu de cel puțin 3,5% pentru circumscripțiile mari de peste 60 de locuri.

De asemenea, se dorește asigurarea accesului egal la alegeri pentru toți cetățenii, inclusiv pentru cei cu dizabilități, și opțiunea votului prin corespondență, respectiv a dreptului cetățenilor de a vota pentru președintele Comisiei Europene în cadrul unui sistem de "candidați cap de listă" (Spitzenkandidaten) prin intermediul listelor la nivelul UE.

Ar urma să fie creată o nouă Autoritate electorală europeană care să supravegheze procesul și să asigure respectarea noilor norme.

Potrivit articolului 223 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, documentul de inițiativă legislativă al PE ar trebui să fie aprobat în unanimitate de către Consiliu. Textul ar reveni apoi în PE pentru a obține aprobarea deputaților europeni, înainte de a fi aprobat de toate țările Uniunii în conformitate cu cerințele lor constituționale specifice. Negocierile cu Consiliul vor începe în momentul în care țările membre își vor adopta poziția.

"Această reformă va spori vizibilitatea partidelor politice europene și le va permite acestora (și în special candidaților lor de pe listele paneuropene) să desfășoare campanii în întreaga UE, astfel încât să putem crea o adevărată dezbatere paneuropeană. Oamenii vor ști că votează pentru entități politice europene și pentru candidații cap de listă pentru funcția de președinte al Comisiei. Parlamentul a transmis Consiliului un mesaj puternic că este momentul să se modifice legislația electorală a UE, astfel încât să putem organiza alegeri care să reflecte în mod corespunzător realitățile politice actuale", a declarat raportorul Domenec Ruiz Devesa, din grupul S&D.

Actul electoral european datează din 1976 și a fost modificat în 2002 și în 2018, deși ultima versiune nu a intrat încă în vigoare. El conține principiile comune care trebuie respectate de legislația țărilor Uniunii referitoare la alegerile pentru Parlamentul European. Totuși, versiunea curentă a actului nu definește un sistem electoral care să se aplice în mod uniform în întreaga Uniune Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău