Pe ce se bazează declarațiile vice-premierului Lazăr (Economistul)

  • 19 Decembrie 2012 11:57
Pe ce se bazează declarațiile vice-premierului Lazăr (Economistul)

Despre formula de calcul al prețului la gazele rusești sau pe ce se bazează declarațiile vice-premierului Lazăr, scrie ziarul Economistul.

Valentina Basiul de la Adevărul îi cere lui Moș Crăciun rațiune, simț și responsabilitate  pentru demnitari, căci prea au pierdut contactul cu muritorii de rând. De asemenea, jurnalista îi mai cere moșului și niște curaj pentru aceștia, ca să și ne rupem de toate cordoanele ombilicale. Dar și să umble și la matricea acestui neam, să nu fie atât de delăsător, fricos și de hain. În loc să muncească împreună la binele acestei țărișoare, se ceartă pentru nimicuri, iar în majoritatea cazurilor cred că statul este o zână care face și desface, iar unii văd în stat doar o vacă de muls.

Un nou vaccin pentru micuții de până la cinci ani, titrează Adevărul. De la 1 iulie 2013, în Moldova va fi introdus un nou produs de imunizare împotriva pneumoniilor. Medicii de familie se plâng că ministerul nu le oferă informații suficiente. Vaccinul este destinat copiilor care au împlinit două luni și va fi aplicată prin injectare în trei doze. Este deja al 12-lea tip de vaccin obligatoriu prevăzut în Calendarul Național al Imunizărilor.

Oferte înghețate pentru masa de Crăciun, alt titlu din Adevărul. În timp ce cumpărătorii se plâng că n-au suficienți bani pentru sărbătoare, tarabagiii refuză să lase din prețdin cauza drumului greu pe care îl au de parcurs cu marfa până în piață

Timpul de astăzi relevă că pentru unii agenți economici din R. Moldova întocmirea contractelor de vânzare-cumpărare în limba română este o problemă de principiu. Deși sunt frecvent întâlnite situații în care consumatorii sunt nevoiți să semneze un contract de vânzare-cumpărare în limba rusă, și nu în limba română, puțini sunt cei care se încumetă să renunțe la un contract și să aleagă un alt agent economic ca urmare a acestui fapt. Timpul aduce în acest sen exemplul mai multor agenți economici din Chișinău.  

Despre formula de calcul al prețului la gazele rusești  sau pe ce se bazează declarațiile vice-premierului Lazăr, scrie ziarul Economistul. Potrivit publicației, „formula” își face loc printre cele mai utilizate cuvinte din vocabularul conducerii „Gazprom” – ului. „Formula” a împiedicat în multe situații orice tentativă de modificare a prețului la gaze, tentative care au la bază rațiuni strict economice, relevă Economistul.

Aceeași publicație mai scrie că în condițiile, în care Republica Moldova este dependentă energetic totalmente de  Federația Rusă, țara noastră trebuie să își raționalizeze consumul energetic și să găsească alternative. Revoluția verde la care s-a angajat Guvernul își are deja istoriile de succes, dar nu totul este perfect, atenționează Economistul. Deși investițiile în energia verde sunt stimulate intens, producerea și comercializarea acesteia nu este susținută la fel de mult, iar barierele birocratice fac și mai dificil acest lucru.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Sat
12
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău