Pe 7 aprilie va fi organizat un marș al tăcerii în memoria evenimentelor din 2009

  • 05 Aprilie 2016 16:33
Pe 7 aprilie va fi organizat un marș al tăcerii în memoria evenimentelor din 2009

Cetățenii sunt îndemnați să iasă pe data de 7 aprilie în Piața Marii Adunări Naționale pentru a comemora evenimentele de acum 7 ani care s-au petrecut în centrul capitalei.

Un grup de tineri, printre care membri ai Platformei Demnitate și Adevăr, activiști publici, reprezentanți ai organizațiilor studențești și ai administrației publice locale au declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că vor organiza un marș al tăcerii pentru a aduce un omagiu participanților pașnici de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009, dar și pentru a sensibiliza organele de forță pentru ca asemenea evenimente să nu se mai repete.

Organizatorii au îndemnat oamenii să vină în PMAN cu o lumânare și cu o floare în memoria lui Valeriu Boboc, tânărul care a decedat în cadrul protestelor. „Așteptăm toți tinerii care au participat în cadrul acelor evenimente, care au avut de suferit, au fost maltratați, bătuți, care au trecut prin coridoarele morții, să vină să-și expună opinia, să ne povestească despre clipele de teroare prin care au trecut”, a menționat Inga Grigoriu, membră a Platformei DA.

Activistului public, Sergiu Tofilat, a declarat că jertfa care a fost făcută atunci nu trebuie să treacă în zadar. „Indiferent cine va fi la guvernare, ori de câte ori va fi nevoie, vocea tinerilor trebuie să fie auzită, inclusiv și prin proteste”, a menționat Sergiu Tofilat.

Vicepreședinta Consiliului organizațiilor studențești din Moldova, Mihaela Popescu, a făcut un apel către studenți și liderii sindicali să se mobilizeze și să paticipe la evenimentul programat pentru 7 aprilie. „Noi suntem cei care trebuie să ne asigurăm viitorul prin non-violență, prin evitarea anumitor evenimente de tip 7 aprilie, prin verticalitate, curaj, demnitate și autodeterminare”, a menționat Mihaela Popescu.

Membrul Platformei DA, Dinu Plângău, a afirmat că actualmente în organele de forță activează aceiași oameni care atunci au maltratat tinerii ieșiți în Piață. Mai mult, unii dintre ei au fost avansați în funcție. „Acest lucru nu poate să ne lase indiferenți și nu doar pe tineri. Acesta este un fapt sfidător în fața întregii societăți, în fața unor norme democratice și morale”, a menționat Dinu Plângău.

Un al membru al Platformei, Liviu Vovc, a menționat că deși au trecut 7 ani de la evenimentele tragice, deocamdată nu au fost identificate persoanele care au provocat protestele. „Tinerii au fost intimidați în speranța că încă 20-30 de ani nu se va mai ridica nimeni împotriva unui regim criminal. Uite că 7 ani au fost suficienți ca încrederea în sine să renască, să ieșim la proteste, să ne cerem dreptatea și țara înapoi”, a menționat Liviu Vovc.

Consilierul local independent din Consiliul local al satului Copceac, raionul Ștefan Vodă, Dan Popovic, a îndemnat reprezentanții administrației publice locale să se unească pentru o cauză comună. „Situația politico-economică, socială din Republica Moldova este foarte gravă și noi vom fi acei care peste ani va trebui să dăm explicații părinților și copiilor noștri”, a menționat Dan Popovic.

Partcipanții la manifestație urmează să se adune joi în PMAN începând cu ora 16.00. La ora 16.30 coloana va porni în marș spre Ministerul Afacerilor Interne, iar apoi se va deplasa către sediul Parlamentului. Ulterior, oamenii se vor întoarce în Piață pentru a păstra un moment reculegere în memoria lui Valeriu Boboc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău