Pe 4 august 1919 armata română ocupa fără lupte Budapesta, în cadrul războiului româno-ungar

  • 04 August 2019 16:33
Pe 4 august 1919 armata română ocupa fără lupte Budapesta, în cadrul războiului româno-ungar

La 4 august 1919, ora 18:00, armata română ocupa fără lupte Budapesta, în cadrul războiului româno-ungar din 1919, operațiunea fiind condusă Comandantul Trupelor din Transilvania, generalul Gheorghe Mărdărescu.

Capitala Ungariei, Budapesta, a fost ocupată de trupele române fără niciun ajutor militar aliat. A fost singura capitală inamică ocupată de un stat din grupul Antantei, cum era România în cursul primului război mondial, considerând războiul româno-ungar din 1919 ca parte a acestuia, sau consecință imediată a lui.

În toată istoria modernă România a dus război doar în coaliție, această acțiune militară fiind unica în care România a acționat singură, fără aportul aliaților. Deoarece atât trupele franco-sârbe din sud, cât și cele cehoslovace, s-au mișcat mult mai târziu și fără lupte, doar ocupând zone de securitate în Ungaria, după ce armata bolșevică ungară a fost zdrobită de cea română.

Cu atât mai importantă apare victoria românească, cu cât România, în acea perioadă, ducea un război pe două fronturi. Al doilea front fiind din est, de pe linia Nistrului, era dus împotriva bandelor bolșevice ce făceau dese incursiuni în Basarabia, încercând să răscoale populația și să reîntoarcă teritoriul dintre Prut și Nistru în "marea familie sovietică", așa cum vor face cu Ucraina și Georgia în anii 1920.

Sursa: istoria.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău