Pe 21 martie este marcată Ziua Internațională a Pădurilor

  • 21 Martie 2020 11:50
Pe 21 martie este marcată Ziua Internațională a Pădurilor

Ziua Internațională a Pădurilor este marcată, la nivel mondial, în fiecare an la data de 21 martie. În 2020, evenimentul se aniversează sub genericul „Pădurea și biodiversitatea – prea prețioase pentru a le pierde!”, transmite MOLDPRES.

Scopul principal pentru care Organizația Națiunilor Unite (ONU) a instituit această zi constă în „creșterea gradului de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare”. ONU recomandă statelor membre să organizeze acțiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.

Autoritățile Republicii Moldova au pe agendă mai multe acțiuni în acest sens. Astfel, Agenția „Moldsilva” va organiza în acest an o amplă campanie de plantare a arborilor, înscrisă în contextul marcării Zilei internaționale a pădurilor. Lucrările extinse de înverzire în țară au fost propuse și într-o inițiativă a prim-ministrului Ion Chicu.

Potrivit lui Dumitru Cojocaru, directorul Agenției „Moldsilva”, în prezent, în pepinierele întreprinderilor silvice din subordinea instituției sunt 12 milioane de puieți, material săditor talie joasă și înaltă, ce ar putea fi plantat în cadrul campaniei de înverzire, în condițiile finanțării de către Fondul Ecologic de Stat.

În Republica Moldova sunt peste 400 mii de hectare de pădure. Mare parte din acestea se află în gestiunea Agenției „Moldsilva”, iar restul sunt administrate de autoritățile locale și circa 3% se află în proprietate privată. În țara noastră, pădurile ocupă aproximativ 13 la sută din teritoriu.  

Pădurile acoperă aproximativ o treime din suprafața de uscat a Pământului și exercită funcții vitale pentru întreaga planetă. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni (inclusiv peste 2000 de culturi indigene) depind de păduri. Pădurile găzduiesc cele mai diverse ecosisteme biologice de pe uscat, adunând peste jumătate din speciile terestre de animale, plante și insecte. Ele joacă un rol-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice și contribuie la menținerea echilibrului de oxigen, de dioxid de carbon și a umidității din aer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău