Pe 17 noiembrie este marcată Ziua Internațională a Studenților. Mesajul rectorului USM, Igor Șarov: „Sunteți mândria și viitorul țării noastre”
-
17 Noiembrie 2024 14:42
Ziua internațională a Studenților este marcată în fiecare an la 17 noiembrie, fiind declarată oficial în anul 1941 de către Consiliul Internațional al Studenților. Tema din 2024 a zilei este „Empowering Students to be Agents of Change”, prin care studenții și tinerii profesioniști devin responsabili cu privire la experiența lor academică, pentru a putea să conducă lumea spre o cale mai bună, notează AGERPRES.
Cu acest prilej, rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a venit cu un mesaj de felicitare adresat tuturor studenților, publicat pe pagina oficială a universității:
„Cu ocazia Zilei Internaționale a Studenților, îmi face o deosebită plăcere să vă adresez cele mai calde felicitări și urări de bine! Avem un motiv în plus să sărbătorim tinerețea, entuziasmul și dorința de cunoaștere a generației care va modela viitorul țării noastre. Suntem mândri de fiecare dintre voi, de pasiunea cu care vă implicați în studiu, de creativitatea și inovația de care dați dovadă.
Administrația universității salută și apreciază inițiativele voastre, proiectele pe care le derulați și modul în care reprezentați cu succes instituția noastră atât pe plan național, cât și internațional. Performanțele voastre academice, artistice și sportive ne umplu de mândrie și ne confirmă că aici, acasă construim un viitor frumos.
Vă încurajăm să continuați să fiți activi, să vă implicați în viața universitară și să vă dezvoltați atât pe plan personal, cât și profesional. Universitatea de Stat din Moldova vă oferă toate resursele necesare pentru a vă atinge obiectivele.
Sunteți mândria și viitorul acestei instituții și al țării noastre. Împreună, vom construi un viitor mai bun pentru toți!”
Data de 17 noiembrie a fost declarată, oficial, Ziua Internațională a Studenților în anul 1941, de către Consiliul Internațional al Studenților, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfășurate la Praga. Încă din anul 1939, ocupanții naziști din Cehoslovacia (fost protectorat al Boemiei și Moraviei) au suprimat o demonstrație a studenților de la Facultatea de Medicină din Universitatea Carol, ce comemora crearea unei Republici Cehoslovace independente. În urma suprimării demonstrațiilor de către naziști, studentul Jan Opletal a murit. Tot atunci, 9 studenți și-au pierdut viața, iar alți peste 1.200 au fost trimiși în lagăre de concentrare.
Abia în toamna anului 1989, pe data de 17 noiembrie, slovacii au cerut ieșirea din comunism, prin demonstrații studențești, urmând ca în ziua următoare să facă același lucru și cehii. Manifestația desfășurată la Praga, la care au luat parte peste 15.000 de studenți, s-a soldat atunci cu circa 600 de răniți. Aceasta e ceea ce ziua de 17 noiembrie comemorează. Astfel, 17 noiembrie reprezintă punctul de pornire al manifestațiilor anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul „Revoluției de catifea” din Cehoslovacia.
Ziua internațională a studenților este marcată, în prezent, mai ales în țări precum Grecia, Republica Cehă, Slovacia, inclusiv în Republica Moldova. Revolta studenților politehniști din Atena împotriva juntei militare grecești din 1973 a atins apogeul în 17 noiembrie, când, la primele ore ale dimineții, un tanc AMX 30 a dărâmat porțile blocate ale Politehnicii. Republica Cehă și Slovacia marchează ziua de 17 noiembrie ca fiind „Ziua luptei pentru libertate și democrație”.
Și în Republica Moldova, sărbătoarea este legată de contextul istoric, cu precădere de evenimentele din anul 1989, când studenții au fost implicați în protestele care au dus la căderea regimului comunist. Ziua de 17 noiembrie a fost aleasă pentru a comemora aceste evenimente și pentru a celebra spiritul de luptă și determinare al studenților.