Pe 17 iunie se împlinesc 10 ani de când Dorin Chirtoacă este primar general al Capitalei

  • 17 Iunie 2017 21:19
Pe 17 iunie se împlinesc 10 ani de când Dorin Chirtoacă este primar general al Capitalei

Pe 17 iunie se împlinesc 10 ani de la preluarea mandatului de primar general al Capitalei de către Dorin Chirtoacă.   

Dorin Chirtoacă a câștigat primul său mandat de primar al Chișinăului, în iunie 2007, când l-a învins pe candidatul comunist Veaceslav Iordan. La doar 28 de ani, el obține o victorie covârșitoare în alegerile din 17 iunie 2007, învingândul cu un avans de 22% pe candidatul comuniștilor.

În 2011, Dorin Chirtoacă a câștigat al doilea mandat la Primăria Chișinău, când a concurat cu Igor Dodon, pe atunci membru al Partidului Comuniștilor.

În 2015, Dorin Chirtoacă o învinge în alegerile pentru funcția de primar general al Capitalei pe fostul premier comunist Zinaida Greceanîi, care reprezenta Partidul Socialiștilor, după ce a părăsit PCRM alături de Igor Dodon.

Toate cele trei mandate ale lui Dorin Chirtoacă au fost marcate de lupta politică din Consiliul Municipal Chișinău, în care forțele proeuropene au avut o majoritate fragilă.

Pe parcursul ultimilor ani, socialiștii au avut mai multe tentative de organizare a unor referendumuri de demitere a lui Dorin Chirtoacă, dar de fiecare dată instanțele de judecată au respins cererea. Luna trecută, Judecătoria Buiucani a eliberat listele pentru colectarea semnăturilor pentru revocarea primarului.

Pe 25 mai Dorin Chirtoacă a fost reținut într-un dosar de trafic de influență și plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.  El este cercetat în dosarul parcărilor cu plată din Chișinău, în care a mai fost reținut viceprimarul Nistor Gozavu și șeful Direcției Transport Igor Gamrețki. Nistor Grozavu a fost eliberat și a revenit în funcție după ce a anunțat că colaborează cu ancheta.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău