Pe 11 ianuarie este marcată Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale

  • 11 Ianuarie 2020 19:57
Pe 11 ianuarie este marcată Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale

Pe data de 11 ianuarie este marcată Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale. Aceasta are drept scop protecția și conservarea unor habitate și specii naturale importante, ce se întind pe suprafețe mari și cuprind un complex de ecosisteme terestre sau acvatice, lacuri și cursuri de apă, zone umede cu comunități floristice și faunistice unice, notează MOLDPRES.

În Republica Moldova, rezervațiile naturale sunt arii protejate care reprezintă spații naturale, valoroase din punct de vedere științific, destinate păstrării și restabilirii unui sau mai multor componente ale naturii pentru menținerea echilibrului ecologic. Conform Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat, în țara noastră sunt înregistrate 63 de rezervații naturale - 51 de rezervații silvice, nouă de plante medicinale și trei mixte.

Printre cele mai importante rezervații naturale din Moldova, considerate monumente ale naturii de importanță internațională, cu varietate mare de peisaje unice, se numără rezervațiile naturale științifice „Codri";  „Pădurea Domnească"; „Prutul de Jos"; „Plaiul Fagului"; „Iagorlâc".

Rezervația naturală științifică „Codri" este cea mai veche rezervație din Moldova, fondată în anul 1971, ocupă o suprafață de 5177 ha. În rezervația „Codri" sunt aproape 1000 de soiuri de plante protejate, adică jumătate din flora, caracteristică pentru R. Moldova, potrivit sursei citate.

Rezervația naturală științifică „Pădurea Domnească" a fost fondată în 1993, cu scopul de a păstra zăvoaiele, care cresc pe grindurile fluviatile, pentru protejarea plantelor și animalelor rare.

Rezervația naturală științifică „Prutul de Jos" a fost fondată în 1991, cu o suprafață de 1691 ha. Aproximativ două treimi din teritoriul rezervației sunt cuprinse de apele lacului Beleu. Restul teritoriului este ocupat de lunca râului. Cercetările au arătat că lacul Beleu poate fi considerat în această rezervație un laborator natural ecologic.

Rezervația naturală științifică „Plaiul Fagului" a fost fondată în anul 1991, în scopul protecției pădurilor de fagi. Rezervația ocupă partea de nord-vest a Codrilor, cu o suprafață totală de 5642 ha, dintre care pădurilor le revin 4639 ha.

Rezervația naturală științifică „Iagorlâc" a fost fondată în 1988 și ocupă 836 ha de teren uscat și 270 ha - de suprafață acvatică.

Rezervațiile naturale din Republica Moldova au devenit destinații importante în circuitul turistic național și internațional, care anual sunt vizitate, în medie, de peste zece mii de turiști.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău