PDM, PLDM și Convenția euro-unionistă, despre următoarele alegeri parlamentare

  • 07 Decembrie 2018 12:40
PDM, PLDM și Convenția euro-unionistă, despre următoarele alegeri parlamentare

Partidul Democrat este gata să facă o coaliție cu formațiunile politice care vor accede în următorul Parlament și împărtășesc aceleași valori ca și PDM. Totodată, reprezentanții Partidului Liberal Democrat spun că interesul lor este să-și unească eforturile cu alte forțe cu șanse reale de a intra în legislativ pentru a demonta actuala guvernare. Convenția euro-unionistă îi dă șanse reale Partidului Socialiștilor de a câștiga mai mult de jumătate de  Parlament și consideră responsabile de acest lucru partidele care au făcut anterior alianțele pentru integrare europeană.

Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR, transmite IPN.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, spune că PDM este deschis pentru dialog cu oricare formațiune politică ce trece în următorul Parlament, care are aceleași viziuni pe care le are PDM asupra construcției țării. „Vorbim aici de vectorul european de dezvoltare”, spune Vitalie Gamurari. Potrivit lui, politica partidelor PAS și PPPDA, care ar avea șanse reale de a accede în Parlament, este de a critica partidul de guvernământ. „Dacă după alegerile parlamentare va fi posibil de creat o coaliție care să nu admită ca Partidul Socialiștilor să vină la putere și să încerce să schimbe vectorul Republicii Moldova, apare întrebarea ce este mai prioritar: ego-ul personal sau interesul național al statului. Asta este politica – de a negocia pentru a ajunge la un numitor comun”, spune purtătorul de cuvânt al PDM.

Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Ion Terguță, spune că interesul PLDM este să participe împreună cu PAS, PPPDA și PL la următoarele alegeri. „Interesul actual al PLDM este ca Republica Moldova să scape de această guvernare PD-istă, care este extrem de periculoasă. Singurul nostru scop este să salvăm țara, la partid ne vom gândi după”, a menționat Ion Terguță. În opinia lui, PDM a adus Republica Moldova în situația în care nu mai poate discuta cu instituțiile internaționale și cu donatorii internaționali și este cel care a adus țara într-o stare fără hal. „Dreapta a fost discreditată, inclusiv cu participarea PDM cât a fost la guvernare și, respectiv, toată lumea fuge acum înspre Partidul Socialiștilor, ca pentru o soluție salvatoare”, consideră politicianul.

Unul dintre fondatorii Convenției euro-unioniste din Republica Moldova, Valentin Dolganiuc, este de părere că PSRM ar putea obține mai mult de 50% din mandatele următorului Parlament. Potrivit lui, în anii 2009-2010, atunci când s-au format alianțele pentru integrare europeană și au fost partajate politic instituțiile statului, s-a pus baza creșterii PSRM. Valentin Dolganiuc este de părere că responsabile de acest lucru sunt componentele fostelor alianțe. „Până în anul 2014, toate aceste componente se fac responsabile de acest derapaj anticonstituțional, oligarhizarea Republicii Moldova, furtul miliardului”, consideră membrul Convenției euro-unioniste.

Alegerile parlamentare sunt planificate pentru 24 februarie 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău