PDM cere demisia lui Dodon, pentru „trădare de țară”, organizarea alegerilor prezidențiale anticipate, concomitent cu cele parlamentare, și anunță proteste (DOC)

  • 08 Iunie 2019 11:19
PDM cere demisia lui Dodon, pentru „trădare de țară”, organizarea alegerilor prezidențiale anticipate, concomitent cu cele parlamentare, și anunță proteste (DOC)

Partidul Democrat din Moldova cere astăzi demisia președintelui Igor Dodon, pentru că acesta  „trădează țara”. Ei cer ca în toamnă să aibă loc alegeri parlamentare anticipate și alegeri ale președintelui. Anunțul a fost făcut la un briefing de vicepreședintele PDM, Andrian Candu. El a mai declarat că tot ce va avea loc în parlament va fi ilegal și poate fi uzurparea a puterii de stat. Ei anunță că vor organiza proteste.

PDM a purtat până ieri negocieri cu Partidul Socialiștilor, pentru a forma o majoritate parlamentară, a spus Andrian Candu. Democrații ar fi refuzat din cauza condițiilor impuse de socialiști, care ar fi cerut inclusiv federalizarea Republicii Moldova.

„Tot ce se vede că se întâmplă din partea președintelui Dodon și PSRM e o răzbunare împotriva PDM, deoarece PDM nu a acceptat condițiile impuse de ei.  Până ieri, s-au purtat discuții și negocieri cu PSRM. Ieri Igor Dodon a fost în sediul PDM și a discutat cu liderul PD, Vlad Plahotniuc(…)”, a menționat Andrian Candu.

Potrivit lui Candu, socialiștii au cerut păstrarea unui statut de neutralitate a R. Moldova, au cerut să i se ofere regiunii transnistrene un statut special prin federalizarea R. Moldova, interzicerea mișcărilor unioniste, inițierea unor discuții pentru ca R. Moldova să devină membru a Uniunii Euroasiatice.

Adrian Candu a declarat că socialiștii au mai solicitat  schimbarea Constituției R. Moldova, astfel ca președintele țării să fie ales de Parlament și să următorul președinte să fie unul al socialiștilor. Ei voiau funcțiile de  vicepremier pentru integrare, ministru de interne, al apării, finanțelor, funcția de ministru de externe și educației. Socialiștii au vrut ca președintele R. Moldova să-și primească toarte competențele anterioare, inclusiv controlul asupra SIS. PSRM au cerut restabilirea și reforma administrației publice locale și alegerea primarului Chișinău fără suburbii, a mai afirmat Andrian Candu.

Deputații blocului ACUM și ai Partidului Socialiștilor au anunțat că Parlamentul se întrunește în ședință sâmbătă, 8 iunie.

Președintele Igor Dodon a declarat că nu va semna astăzi, 8 iunie, decretul de dizolvare al Parlamentului, după ce ieri Curtea Constituțională a stabilit că  Parlamentul trebuia să încheie formarea Guvernului până la data de 7 iunie 2019, inclusiv.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
-2,26
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
0
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Thu
2
Arhivă Radio Chișinău