PDM a contestat la Curtea Constituțională legea care prevede crearea farmaciilor mobile

  • 30 Decembrie 2020 10:00
PDM a contestat la Curtea Constituțională legea care prevede crearea farmaciilor mobile

Deputații democrați au contestat la Curtea Constituțională proiectele de lege cu numărul 236 și 240. Acestea prevăd crearea farmaciilor mobile, dar și renunțarea la mecanismul de reglementare a prețurilor de producător, cu declararea prețurilor de comercializare a medicamentelor și aplicarea adaosului comercial permis de lege. Potrivit PDM, această liberalizare a prețurilor la medicamente va provoca scumpirea rapidă a acestora, transmite IPN.

„Am contestat la CC proiectele prin care Șor a primit de la Dodon dreptul de a-și bate joc de viața și sănătatea oamenilor, în ciuda faptului că atât Guvernul, cât și CNA au dat avize negative la aceste proiecte. Toate pun în pericol sănătatea oamenilor și securitatea farmaceutică a țării și încalcă dreptul la ocrotirea sănătății, drept consfințit de Constituție”, a declarat președintele PDM, Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă emis de formațiune.

Potrivit liderului democrat, farmaciile ambulante, fără licență, aviz sanitar, certificat de acreditare, sunt o invenție electorală a liderului Partidului Șor. Guvernul a recunoscut că statul nu va putea controla aceste așa-zise „farmacii”, care nu vor putea asigura un regim corect de depozitare și transportare a medicamentelor. „Faptul că oricine, fără studii farmaceutice, va putea vinde medicamente va avea urmări grave asupra sănătății oamenilor. Medicamentele nu sunt ca alte produse obișnuite, acestea trebuie comercializate doar de farmaciști, care cunosc efectele pentru fiecare preparat”, afirmă liderul PDM.

Liberalizarea prețurilor la medicamente va provoca scumpirea rapidă a acestora, notează deputații democrați. Medicamentele eliberate fără prescripție medicală reprezintă majoritatea denumirilor comerciale din farmacii și aplicarea necontrolată a prețurilor pentru acestea va limita accesul populației la medicamente. Această prevedere va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și reprezintă un risc iminent pentru securitatea statului, mai atenționează democrații.

Prevederile legilor respective au fost criticate și de comunitatea academică a Facultății de farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Asociația Farmaciștilor din Republica Moldova, care constată că „este o acțiune țintită de subminare a sistemului farmaceutic prin discreditarea farmaciștilor și prin dorința de a scoate de sub control acest domeniu atât de specific”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău