PD a sesizat partenerii externi referitor la rapoartele Promo-Lex. Reacția asociației

  • 17 Ianuarie 2019 16:15
PD a sesizat partenerii externi referitor la rapoartele Promo-Lex. Reacția asociației

Partidul Democrat anunță că a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-LEX  (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) o analiză a partidului privind cele două rapoarte emise până acum de asociație privind monitorizarea alegerilor parlamentare din 2019, transmite IPN.

„Considerăm că aceste două rapoarte ale Promo-LEX, din noiembrie 2018 și ianuarie 2019, conțin mai multe informații neadevărate, neverificate, trunchiate, ceea ce conduce la concluzia că activitatea de monitorizare electorală Promo-LEX nu este deloc obiectivă. Analizând rapoartele Promo-LEX, am constatat că nu există o metodologie clară potrivit căreia se derulează misiunea de monitorizare a alegerilor. Există în aceste rapoarte concluzii nesusținute de fapte, bazate doar pe opiniile personale ale autorilor rapoartelor, precum și un set de concluzii care depășesc cadrul misiunii de monitorizare”, se menționează într-un comunicat de presă al Partidului Democrat.

PDM contestă mai multe afirmații din rapoartele Promo-LEX. Este vorba despre faptul „că mai mulți deputați din Parlament au fost corupți sau intimidați”. Potrivit PDM, nu se prezintă nicio probă în susținerea acestei afirmații, iar afirmația în sine e contrară spiritului Constituției. La fel, „că sistemul electoral mixt nu este bun, iar multe recomandări ale Comisiei de la Veneția nu au fost implementate în legislația electorală”. Formațiunea afirmă că „opinia despre noul sistem electoral este una strict subiectivă, care ține de partizanatul politic al Promo-LEX, iar majoritatea absolută a recomandărilor tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneția au fost integrate în legislație”.

Democrații fac referire și la faptul că „a fost exclusă restricția de agitație electorală în ziua alegerilor”, menționând că „tocmai Promo-LEX a făcut în trecut o asemenea recomandare, prin urmare schimbarea poziției acestei organizații este de neînțeles”. Se mai face referire și la faptul că există suspiciuni privind neeliberarea certificatelor de integritate de către Autoritatea Națională de Integritate. Potrivit PDM, „Promo-LEX nu a încercat să comunice instituțional cu ANI pe acest subiect, iar până acum lucrurile s-au desfășurat fără probleme, peste 700 de certificate fiind deja eliberate”.

PDM menționează că este deschis oricărei misiuni de monitorizare electorală, însă consideră esențial să fie respectate standardele de profesionalism și obiectivitate. 

Directorul de programe al Asociației „Promo-Lex”, Pavel Postică, a venit cu o reacție referitor la aceste acțiuni ale PD. „Nu mor caii cînd vor câinii! Pentru moment, noi nu vom răspunde public intimidărilor și atacurilor, fiindcă împreună cu toată echipa de observatori Promo-LEX ne-am asumat o sarcină grea și importantă, dar pe care o vom duce la capăt: Să monitorizăm și să informăm!!! Imparțialitatea politică, respectarea legislației, standardelor internaționale și a drepturilor omului au fost, sunt și vor fi principalele noastre călăuze”, a scris expertul pe Facebook. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău