PCRM e pe un butoi de pulbere (Ziarul Național)

  • 29 Mai 2014 09:12
PCRM e pe un butoi de pulbere (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 29 MAI

PCRM e pe un BUTOI DE PULBERE, titrează Ziarul Național, care informează că liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a convocat pentru sâmbătă, 31 mai, ședința Executivului Politic al Comitetului Central, în cadrul căreia urmează să fie luată o decizie în privința lui Mark Tkaciuk, precum și apropiaților acestuia. „Dacă Tkaciuk își va cere iertare, executivul va decide dacă acesta va fi exclus din partid, sau nu. Totodată, membrii echipei sale, Mihail Poleanski, Alexandr Petkov, Grigori Petrenco, Constantin Starîș și Zurab Todua, urmează să scrie cereri de ieșire din partid”, notează Ziarul Național. Prin aceste acțiuni, Vladimir Voronin va „curăța terenul” pentru a-l avansa pe Artur Reșetnikov.

Decizia Curții Constituționale trezește CRITICI, scrie Ziarul Național. Organizația Amnesty International Moldova critică decizia Curții prin care a fost declarată neconstituțională Legea prin care era exclus termenul de prescripție în dosarele legate de evenimentele din 7 aprilie 2009. Astfel dreptatea pentru victimele torturii din aprilie 2009 rămâne o problemă nerezolvată, iar făptașii actelor de tortură și alte rele tratamente vor considera că pot acționa și în continuare cu impunitate.

Când politicul nu se implică, polițiștii se comportă corect, susține ministrul de Interne, Dorin Recean, într-un interviu în Ziarul de Gardă. Oficialul vorbește despre reforma poliției, corupția din sistem și . Referindu-se la violențele comise de polițiști în 2009 asupra protestatarilor, Dorin Recean a amintit că încă nu a fost pedepsit politicul, pe cei care au dat ordine să se aplice tortura. Totodată el a subliniat că politicul atunci, mai întâi, a dat indicația ca poliția să nu acționeze nici pentru apărarea clădirilor, nici a cetățenilor. Ulterior le-a dat indicații să acționeze împotriva propriilor cetățeni, politicienii expunând polițiștii la această ilegalitate, comițând o imixtiune în activitatea lor.

Ziarul de Gardă investighează în ediția de astă cine sunt „actorii” flagrantului. Oameni simpli, aparent fără vreo legătură cu Centrul Național Anticorupție (CNA) sau cu alte instituții de drept, apar în calitate de inițiatori ai mai multor anchete penale. Aceștia, după ce sesizează instituțiile statului că li s-a cerut mită, participă, împreună cu oamenii legii, la operațiunile de reținere în flagrant a funcționarilor. Cine sunt acești oameni? Cetățeni cu un dezvoltat spirit civic, sătui să trăiască într-o societate coruptă, sau agenți sub acoperire, remunerați, cu roluri și scopuri bine stabilite, de a instiga la comiterea unor infracțiuni, pentru ca mai apoi instituțiile statului, abilitate să combată corupția, să demonstreze tuturor că, în R. Moldova, se luptă cu acest flagel? – se întreabă publicația.

Ne asociem la UE, cu restanțe la Mediu, relevă Adevărul. Peste o lună Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE, care conține și un capitol legat de mediul înconjurător. Șeful guvernului l-a criticat în câteva rânduri pe ministrul responsabil pentru multiplele restanțe pe care acesta le înregistrează. La rândul său, ministrul Gheorghe Șalaru dă vina pe lipsa de specialiști.

Din Adevărul mai aflăm ce-a făcut în Moldova suedezul căutat de FBI. Absolvent al unui colegiu de matematică din Suedia, Alex Yucel (24 de ani) trăia de doi ani la Chișinău cu logodnica lui moldoveancă și vindea licențe pentru virusul Blackshades.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:53 %
Vint:3,09 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău