PCCOCS și Serviciul Vamal oferă detalii despre captura de valută la postul vamal Leușeni

  • 20 Aprilie 2020 17:32
PCCOCS și Serviciul Vamal oferă detalii despre captura de valută la postul vamal Leușeni

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal continuă investigațiile în vederea descoperirii tuturor circumstanțelor schemei de contrabandă cu peste 1,5 milioane de euro, demascată în dimineața zilei de 18 aprilie, la postul vamal Leușeni.

Banii au fost depistați la intrarea în țară, în habitaclul unui autocamion de model Mercedes Actros, înmatriculat în Republica Moldova, ce se deplasa fără încărcătură. În cadrul controlului de specialitate, funcționarii vamali au remarcat prezența mai multor pachete suspecte în cabina camionului, motiv pentru care a fost dispusă verificarea acestora, precizează un comunicat al Procuraturii Generale.

Ca urmare a numărării bancnotelor, s-a stabilit că suma de bani ascunsă în pachete este de peste 1, 57 de milioane de euro.

Banii au fost împachetați și sigilați, iar actualmente sunt păstrați în camera corpurilor delicte a Serviciului Vamal. Concomitent, autocamionul, care aparține unei companii autohtone de transport internațional de mărfuri, a fost indisponibilizat pe teritoriul postului vamal Leușeni.

Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru tentativă de contrabandă a bunurilor. În cadrul urmăririi penale, organele de anchetă urmează să stabilească proveniența banilor, statele care au fost tranzitate, persoanele implicate în schema infracțională, destinatarii acestor bunuri precum și alte circumstanțe relevante cazului. Totodată, vor fi analizate mai multe versiuni, inclusiv cele vehiculate în presă. 

Conform sancțiunii articolului pe care a fost pornit dosarul penal persoanele vinovate riscă pedeapsă cu închisoare de la 3 la 10 ani.

 

Astăzi, 20 aprilie, procurorii au solicitat arestarea preventivă a șoferului autocamionului, care este un cetățean moldovean în vârstă de 36 de ani și, care a fost reținut imediat după depistarea infracțiunii.

 

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana, a emis mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile. Procurorii vor contesta hotărârea instanței la Curtea de Apel Chișinău.

 

Procuratura precizează că aceasta este una dintre cele mai mari capturi de bani la frontieră, înregistrată în ultimii ani. 

 
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău