Paza principalelor instituții de stat, asigurată de firme cu trecut penal din anturajul lui Vlad Plahotniuc și al hoțului în lege Makena (Anticorupție.md)

  • 04 Iunie 2019 11:48
Paza principalelor instituții de stat, asigurată de firme cu trecut penal din anturajul lui Vlad Plahotniuc și al hoțului în lege Makena (Anticorupție.md)

Două întreprinderi private dintre cele peste o sută care prestează servicii de pază și detectiv câștigă de mai mulți ani licitații avantajoase pentru asigurarea pazei instituțiilor de stat. Una dintre firme aparține unei companii off-shore, afiliată liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, iar cealaltă este a unui fost polițist, care ar avea legături cu autoritatea criminală Vladimir Moscalciuc, alias Makena.

Companiile, deși sunt vizate în scheme dubioase, dosare de tortură, aplicarea forței, interceptări abuzive și alte fapte grave, au mână liberă să păzească instituțiile publice, inclusiv cele din domeniul justiției, în pofida interdicțiilor din lege.

Investigarea acestui caz a pornit de la o sesizare pe Harta Corupției, în care un cetățean se întreba: „Cât de imparțială este judecata dacă inculpatul, în uniformă de la Bercut, este cel care îi întâmpină zilnic pe magistrați?”.

Până în 2016, companiile private de pază nu aveau dreptul să presteze servicii pentru instituțiile de stat. După căderea guvernării comuniste, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, a promovat ideea ca întreprinderilor particulare să le fie acordat dreptul de a păzi instituțiile de stat, dar nu a fost susținut de către fostul premier, Vlad Filat, și ministrul de Interne din perioada respectivă, Dorin Recean.  

După arestarea lui Vlad Filat în toamna anului 2015, președintele de atunci al Comisiei securitate națională, Veaceslav Untilă, a readus pe ordinea de zi a Parlamentului problema modificărilor la legislația ce ține de activitatea companiilor private de detectiv și pază. La 10 decembrie 2015, Parlamentul a operat modificări la legislație astfel că firmele private au obțint dreptul să păzească orice obiectiv de stat, cu excepția Băncii Naționale a Moldovei, precum și a depozitelor de arme și muniții sau substanțe radioactive, toxice și periculoase. La 17 iunie 2016, Guvernul condus de Pavel Filip a abrogat lista obiectivelor a căror pază nu poate fi efectuată de organizațiile particulare de pază.

Firma lui Plahotniuc și contractele de milioane cu statul

Începând cu 2015, cele mai avantajoase contracte cu statul le-a obținut SRL Argus-S, o întreprindere cu capital străin, a cărei fondatoare este firma din off-shore OTIV PRIME SERVICES B.V.care face parte dintr-un holding off-shore din Olanda, OTIV Prime Holding B.V. Din holding mai fac parte alte firme despre care presa a scris că sunt controlate de liderul PDM Vlad Plahotniuc: OTIV Prime Real Estate B.V., OTIV Prime Hospitality B.V., OTIV Prime Media și OTIV Prime Financial B.V. Timp de mai mulți ani holdingul olandez a fost reprezentat de către fostul speaker moldovean, Andrian Candu, finul de cununie al liderului PDM.

 

Mai multe detalii pe Anticorupție.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău