Pavel Filip solicită sprijinul OSCE în problema ce ține de retargerea armamentului rusesc din Transnistria

  • 04 Februarie 2017 10:56
Pavel Filip solicită sprijinul OSCE în problema ce ține de retargerea armamentului rusesc din Transnistria

Prioritatea pentru anul 2017 în problematica transnistreană este de a aborda în procesul de negocieri chestiunea prvind elaborarea statutului juridic special pentru regiunea din stânga Nistrului, ca parte componentă a Republicii Moldova, a declarat premierul Pavel Filip, în cadrul unei conferințe comune cu președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Sebastian Kurz.

Pavel Filip a menționat că a venit timpul pentru inițierea dezbaterilor pe marginea chestiunilor politice, din așa numitul Coș trei al agendei de negocieri în formatul ”5 plus 2”, care se referă la securitate și statutul juridic. Premierul a mai solicitat sprijinul OSCE în problema ce ține de retargerea trupelor și armamentului rusesc din stânga Nistrului, care staționează acolo ilegal. Pavel Filip s-a arătat îngrijorat de activitatea acestora în regiunea transnistreană pe parcursul anului 2016, când au fost antrenate, pentru prima dată, și trupele locale transnistrene. Premierul a subliniat că este necesară înlocuirea misiunii de pacificatori din regiune cu una civilă.

Totodată, șeful cabinetului de miniștri a reiterat că autoritățile de la Chișinău sunt împotriva federalizării Republicii Moldova, propunere care a venit din partea președintelui Igor Dodon, și a respins și ideea reanimării așa-numitului Plan Kozak.

Președintele în exercițiu al OSCE ministrul Afacerilor Externe al Austriei, Sebastian Kurz, și-a început ieri vizita în Republica Moldova. Oficialul european mai are programate întâlniri cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, și cu vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. El urmează să se întâlnească și cu președintele Igor Dodon, precum și să se deplaseze în regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău