Pavel Filip: Guvernul anti-criză nu este jocul Platformei DA

  • 17 Iunie 2020 08:47
Pavel Filip: Guvernul anti-criză nu este jocul Platformei DA

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, susține că matematic nu vede cum ar putea fi instalat așa-zisul guvern anti-criză. Mai mult, în opinia sa, inițiativa privind un nou guvern nu este „jocul” Platformei DA, „pentru că nu este clar care ar fi logica și scopul celor care au investit enorm în plecarea deputaților din PDM, să susțină și să voteze Guvernul Platformei DA, fără nicio condiționalitate”, transmite IPN.

„Eu sunt de formare inginer și încerc cumva să privesc lucrurile fundamentate pe o logică. Eu nu văd, din punct de vedere matematic, în primul rând, cum poate avea loc acest lucru. Or, dacă miza se pune pe Partidul Șor și pe grupul Candu, atunci din punctul meu de vedere este o miză absolut greșită. Pe Partidul Șor eu îl consider o adunătură de oameni care cheltuie miliardul furat. Pe de altă parte, vedem că și grupul Candu crește din aceleași rădăcini. Nimeni nu mai are dubii că aceasta este de fapt una și aceeași formațiune, numai că împărțită cumva în două grupuri”, a declarat Pavel Filip în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.


Din aceste considerente, democratul se miră de politicienii care sunt gata astăzi, sub orice formă, să vină cu o moțiune de cenzură și să demită Guvernul actual, neavând calculele ce se va întâmpla mai departe. În opinia sa, această abordare este iresponsabilă, „pentru că doar atunci când vezi finalitatea unei acțiuni, atunci te poți antrena în ea”.

Referindu-se la plecările deputaților din PDM, Pavel Filip a menționat că acestea sunt consecințele reformării și a resetării formațiunii. „Cei care au plecat au criticat activitatea din Partidul Democrat, însă nimeni dintre ei nu vrea să-și asume nimic din ce a fost și iese că doar cei care au rămas în PDM trebuie să răspundă pentru ce a fost”. În opinia sa, nimeni nu a plecat din PDM din convingeri ideologice sau din cauza divergențelor de valori. Pavel Filip se arată convins că foștii lui colegi au plecat din formațiune doar din interese materiale și știe de la deputații care au rămas în fracțiune cine și când s-a apropiat de ei și ce propuneri au fost făcute. „Asemenea oferte au primit cam toți, inclusiv prin intermediari, rude, prieteni etc”, a spus el.

În altă ordine de idei, Pavel Filip s-a referit și la pretinsa discuție telefonică între președintele Igor Dodon și actualul primar al capitalei, Ion Ceban, referitor la anularea alegerilor din Chișinău, pe care le-a câștigat Andrei Năstase. Democratul spune că nu poate să se pronunțe referitor la autenticitatea acesteia. Însă, în opinia sa, totul a pornit de la invalidarea acelui scrutin, atunci fiind încălcate toate liniile roșii. El spune că l-a întrebat atunci pe fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, despre invalidare, iar acesta i-ar fi spus „că nu are nimic cu justiția”.

Liderul democrat a menționat că Vlad Plahotniuc ar fi plecat din țară din cauza unor greșeli pe care le-a făcut. „Acum un an, PDM nu mai avea parteneri nici pe interior, nici pe exterior. Formațiunea s-a pomenit în opoziție, chiar dacă intrase în Parlament cu 30 de mandate”.

Despre eliberarea lui Veaceslav Platon din închisoare, Pavel Filip a spus că nu se poate da cu părerea atâta timp cât nu cunoaște dosarul și ce probe există. Când era premier, procurorul general de atunci vorbea despre Platon ca fiind una dintre capii celor patru grupări implicate în furtul miliardului. „Atunci nu aveam motive să nu-l cred pe procuror. Și acum nu am motive să nu-l cred pe procurorul general, însă atunci nu exista „grupul Plahotniuc”, a spus el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău