Pavel Filip despre ratarea banilor din partea SUA: O batjocură la adresa cetățenilor

  • 28 Mai 2021 08:24
Pavel Filip despre ratarea banilor din partea SUA: O batjocură la adresa cetățenilor

Președintele PDM, Pavel Filip, califică drept o bătaie de joc la adresa cetățenilor incapacitatea Cabinetului de miniștri de a aproba două acorduri cu Guvernul SUA privind alocarea unui ajutor nerambursabil în valoare de 90 de milioane de dolari. Pavel Filip spune că acțiunea se înscrie în strategia electorală a liderului PSRM, Igor Dodon, care și-ar dori pasarea întregii responsabilități a haosului din țară către președintele Maia Sandu, notează IPN.

Pavel Filip afirmă că blocarea acordurilor cu SUA în Guvern de către exponenții PSRM, printre care și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, ar fi o încercare a socialiștilor de a lăsa țară fără fonduri și de a le demonstra cetățenilor că au greșit atunci când au votat-o pe Maia Sandu în calitate de președinte.

„Pentru mine nu a fost o surpriză. Astfel de lucruri vom mai vedea. De anul trecut era clar că strategia lui Dodon consta în a o lăsa pe Maia Sandu să poarte responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în Republica Moldova. Asta a fost și logica retragerii oamenilor din Guvern și asta observăm și acum”, a spus Pavel Filip în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Pavel Filip spune că ratarea banilor oferiți de SUA completează lista lungă de eșecuri suferite în ultima perioadă de Republica Moldova la capitolul absorbție a fondurilor din exterior.

„Este o batjocură față de cetățenii acestei țări. Jumătate din deficitul bugetar aprobat urmează să fie acoperit din împrumuturi externe, înțelegem deja foarte bine că împrumuturi externe nu vom avea, este vorba de FMI, Banca Mondială și UE. Noi nu vom primi acești bani pentru că nu avem un Guvern funcțional, pentru că nu au fost aprobate legile care să respecte condiționalitățile impuse pentru a primi acești bani. Aceste lucruri sunt mult mai grave decât inacțiunea lor de la Guvern. Este o consecință a campaniei electorale, dar vor avea de suferit cetățenii”, a mai spus Pavel Filip.

Data limită când Guvernul Republicii Moldova mai poate aproba amendamentele la cele două acorduri cu SUA este 31 mai. Dacă nu se va reuși votarea documentelor de către Executiv, țara noastră va pierde cele 90 de milioane de dolari oferite de Guvernul SUA.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău