Pavel Filip: am reușit să reparăm „automobilul R. Moldova”

  • 14 Septembrie 2016 22:43
Pavel Filip: am reușit să reparăm „automobilul R. Moldova”

Moldova nu și-a atins pe deplin potențialul în ceea ce privește consolidarea democratică, stabilitatea economică și aspirațiile internaționale.

În parte – din cauza problemelor interne și din cauza influențelor străine care nu au lucrat întotdeauna în favoarea țării. Declarația aparține premierului Pavel Filip. În cadrul unui interviu acordat prin email directorului executiv al Consiliului Atlantic, Ashish Kumar Sen, premierul moldovean a declarat că trebuie să rămânem fideli cursului pro-european, dar acesta necesită sprijin din partea societății, transmite IPN.

„Actualul guvern lucrează din greu pentru a prezenta oamenilor integrarea noastră în UE așa cum este: un proces coerent, eficient, care ne va ajuta să obținem stabilitate și prosperitate în cadrul familiei europene. Sper ca viitorul președinte va înțelege pe deplin necesitatea de a menține interesul Moldovei de aderare la UE pe o traiectorie lină și stabilă. Acest guvern, mandatat până în 2018, va rămâne puternic pro-european”, a notat premierul.

Întrebat despre delapidările din sectorul bancar, Pavel Filip a menționat că scandalul bancar a provocat una din cele mai acute crize politice și economice cu care Republica Moldova s-a confruntat vreodată. În opinia sa, aceasta a fost o strategie care a zguduit încrederea țării în guvern și autoritățile responsabile pentru siguranța sistemului bancar și judiciar. Potrivit lui, Guvernul este determinat să curețe țara și să restabilească încrederea prin măsuri concrete, mai ales prin reformarea sistemului bancar și judiciar, și astfel să readucă Moldova pe calea progresului.

„Adevărul este că noi am moștenit un automobil stricat, fără frâne, care se ducea la vale. În opt luni, de când am preluat conducerea guvernului, am reușit să reparăm automobilul și să-l readucem pe calea spre Europa. Acum suntem stabili din punct de vedere economic și politic. Provocările nu lipsesc însă. În timp , mulți sunt orientați negativ și atacă progresele noastre fără a veni cu soluții constructive de alternativă”, a mai spus oficialul moldovean.

Întrebat care ar fi influența Rusiei în Moldova. începând de la trupele armate din regiunea transnistriană până la propaganda din presă, și ce măsuri întreprinde guvernarea în legătură cu această provocare, premierul a declarat că în legătură cu problema propagandei rusești, se lucrează la un nou Cod al audiovizualului. Potrivit lui, acesta are menirea să protejeze spațiul mediatic moldovenesc și să limiteze impactul influenței acestui mod de informare.

„Pentru ca Moldova să continue să se dezvolte este importat ca cetățenii noștri să aibă acces la conținut autohton, liber de influențe externe. Totodată, aș vrea să subliniez, de asemenea, și nevoia de educație civică, iar în acest sens aștept cu nerăbdare să se lucreze în cadrul societății civile pentru a îmbunătăți acest lucru”, a spus premierul.

În ceea ce privește problema transnistreană, premierul a spus că se lucrează cot la cot cu partenerii internaționali pentru a găsi o soluție viabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,69 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău