Pauză tehnică în cadrul negocierilor dintre Ucraina și Rusia

  • 14 Martie 2022 16:26
Pauză tehnică în cadrul negocierilor dintre Ucraina și Rusia

 Noua sesiune de negocieri între Ucraina și Rusia începută luni a luat o pauză și va continua marți, a anunțat pe Twitter unul dintre negociatorii ucraineni, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

''O pauză tehnică a fost luată în negocieri până mâine. Aceasta pentru activitate suplimentară în subgrupurile de lucru și clarificarea unor definiții individuale. Negocierile continuă'', a transmis negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak.

Înaintea acestui anunț, președintele ucrainean Volodimir Zelenski își manifestase într-un mesaj video speranța că în cursul serii urma facă un bilanț al acestei noi runde de ''negocieri dificile''. ''O videoconferință între delegațiile (ucraineană și rusă) a început deja astăzi. Ea continuă. Toată lumea așteaptă noutăți. Vom reveni în cursul serii'', a declarat președintele ucrainean despre această a patra rundă de negocieri, ce are loc online, spre deosebire de precedentele trei, care s-au desfășurat în Belarus.

''Trebuie să rezistăm și să luptăm pentru a câștiga, pentru a ajunge la o pace pe care ucrainenii o merită, o pace corectă cu garanții de securitate pentru statul nostru, pentru poporul nostru. Și pentru a le transpune în scris la negocieri, negocieri dificile'', a adăugat Zelenski în mesajul său, potrivit AFP.

Kievul transmisese mai devreme că va cere din nou Moscovei un armistițiu imediat și retragerea trupelor ruse, după aproape trei săptămâni de la începutul invaziei ordonate pe 24 februarie de președintele rus Vladimir Putin.

Acesta din urmă cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii anexate și dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.

Kremlinul a amenințat luni mai devreme că armata rusă ''nu exclude posibilitatea de a lua sub control total marile orașe deja încercuite'', în timp ce continuă luptele la periferia capitalei Kiev.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău