Pauza de cafea | Ilie Chirtoacă: Prin direcționarea a 2% din impozitul pe venit putem contribui la dezvoltarea comunităților

  • 04 Aprilie 2019 12:17
0%
00:00:00
00:00:00

Pauza de cafea - 4 aprilie 2019

E deja al treilea an în care putem direcționa 2% din impozitele pe venit către un ONG sau cult religios din Moldova. În acest fel putem susține financiar cu 2% din impozitul pe venit pe care oricum îl plătim la stat, o cauză, un proiect ce credem noi că este important pentru societatea din care facem parte.

Deși numărul contribuabililor care direcționează 2% din impozit a crescut în 2018 cu o treime față de 2017, iar suma contribuțiilor s-a dublat, totuși potențialul acestui mecanism poate fi valorificat și mai mult. Ce presupune acest mecanism și cum putem prin intermediul lui să contribuim la dezvoltarea comunităților noastre povestim azi la Pauza de cafea cu Ilie Chirtoaca, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.

Anul trecut, cetățenii R. Moldova, au redirecționat de două ori mai mulți bani din impozitul pe venit prin mecanismul 2%, comparativ cu anul 2017, arată datele Centrului pentru Resurse Juridice. Astfel, în 2018, circa 288 de mii de euro au fost redirecționați spre organizațiile neguvernamentale prin acest mecanism.  

Cei mai activi contribuabili, care au direcționat 2% din suma impozitului pe venit către organizațiile neguvernamentale sunt din municipiul Chișinău. Reprezentanții ONG-urilor care au primit bani din partea contribuabililor prin mecanismul 2% spun că astfel pot să acorde mai mult ajutor comunităților.

În cadrul unei intervenții telefonice, Rodica Corecți-Mocanu de la Centrul Național pentru prevenirea Abuzului față de Copii, a precizat că, grație acestui mecanism, centrul poate oferi mai multe servicii specializate copiilor victime ale abuzului. 

La rândul său, Victoria Boțan, PR manager la Asociația Motivație, a spus că organizația pe care o reprezintă a acordat sprijin persoanelor cu dizabilități din Moldova și a reușit să creeze chiar și locuri de muncă datorită fondurilor redirecționate către organizație. 

Consilierul juridic Ilie Chirtoacă de la Centrul de Resurse Juridice a explicat că mecanismul 2% este aplicat din ianuarie 2017. Persoanele fizice pot alege să direcționeze două procente din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău