Paul Pelosi și Bono se numără între invitații la discursul lui Joe Biden privind Starea Uniunii

  • 07 Februarie 2023 18:20
Paul Pelosi și Bono se numără între invitații la discursul lui Joe Biden privind Starea Uniunii

Președintele american Joe Biden își susține miercuri, 8 februarie, ora 02.00 GMT discursul privind "Starea Uniunii" în fața unei liste de invitați pe care figurează, între alții, soțul fostei lidere a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, o fostă ambasadoare afgană, bărbatul care l-a dezarmat pe autorul recentului atac armat din Monterey, soldat cu 11 morți, și întreaga familie a lui Tyre Nichols, care a murit în ianuarie după ce a fost bătut de poliția din Memphis, relatează Agerpres.

Este de așteptat ca Biden să folosească acest discurs - rostit într-o ședință comună a Congresului - ca pe o deschidere neoficială a sezonului campaniei prezidențiale 2024 și să-și expună principalele priorități în plan politic.

Reuters detaliază o parte din invitații la eveniment.

- Brandon Tsay: Tânărul de 26 de ani a fost numit "erou" de autorități după ce l-a dezarmat pe autorul unui atac armat care împușcase mortal 11 oameni într-o sală de festivități din Monterey Park (California), de Anul nou lunar, și se pregătea să atace din nou. Tsay a fost invitat de reprezentanta democrată de California Judy Chu.

- Mama lui Tyre Nichols, RowVaughn Wells, și tatăl său vitreg, Rodney Wells. Tyre Nichols, motociclist de culoare, a murit după ce a fost oprit în mod "brutal" de poliție la un control rutier. Cinci polițiști din Memphis au fost puși sub acuzare în legătură cu moartea sa. Părinții săi au acceptat invitația venită din partea președintelui grupului aleșilor de culoare din Congres, reprezentantul democrat Steven Horsford, și a Casei Albe.

- Ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, a fost invitată de Prima Doamnă Jill Biden. Casa Albă a precizat că este o "recunoaștere a sprijinului susținut al Statelor Unite pentru Ucraina, la aproape un an după ce Rusia a lansat un atac neprovocat".

- Casa Albă l-a invitat și pe Paul Pelosi, soțul fostei președinte a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, un semn că șeful statului va aborda probabil în discurs și pericolele extremismului de dreapta în SUA. Paul Pelosi a fost atacat de un intrus care a pătruns în octombrie în locuința lor din California, atac care, a amintit Casa Albă, "ar fi fost motivat politic, intrusul având se pare intenția să o agreseze și să o răpească" pe Nancy Pelosi.

- Între celebritățile ce urmează să asiste se numără Bono, solistul formației irlandeze U2, invitat de Biden pentru implicarea sa în combaterea HIV/SIDA și sărăciei.

- Alți invitați ai Casei Albe sugerează că Biden va aborda problema dreptului femeilor la avort, a finanțării cercetării anticancer și a combaterii fentanilului. Între ei se află Darlene Gaffney, supraviețuitoare a cancerului; Amanda Zurawski, care a fost pe punctul de a-și pierde viața din cauza interzicerii avortului în Texas, și Doug Griffin, care și-a pierdut fiica în vârstă de 20 de ani în urma unei supradoze de fentanil, un puternic analgezic opioid.

- Reprezentanta democrată din Missouri Cori Bush l-a invitat pe Michael Brown Sr, tatăl lui Michael Brown, împușcat mortal în 2014 de un polițist din Ferguson, St.Louis, caz care a contribuit la nașterea mișcării Black Lives Matter.

- Fosta ambasadoare afgană în SUA Roya Rahmani, care a ocupat acest post din decembrie 2018 până în iulie 2021; în august 2021 SUA și-au încheiat retragerea forțelor din Afganistan, după un război de 20 de ani. Ea a fost invitată de președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei reprezentanților, Michael McCaul, acesta exprimându-și speranța că prezența ei "le va transmite femeilor din Afganistan un semnal că nu au fost uitate".

- Reprezentanta Elise Stefanik a anunțat că invitatul ei la discurs va fi șeriful Jeffrey T.Smith din Fort Plain, New York, și a atras atenția într-un comunicat asupra problemei criminalității, criticând politicile lui Biden în privința aplicării legii.

- Senatoarea Elizabeth Warren a anunțat că a invitat-o pe Eugenie Ouedraogo, studentă la asistență medicală și mamă a trei copii, pentru a scoate în evidență problemele accesului la asistență pentru copii.

- Doi noi aleși în Camera Reprezentanților au invitat părinții a două victime ale unor atacuri armate în școli: reprezentanții democrați Greg Casar (Texas) și Maxwell Frost (Florida) i-au invitat pe Brett Cross, al cărui fiu Uziyah Garcia a fost una dintre victimele atacului din mai 2022 din Uvalde (Texas), soldat cu moartea a 19 copii și două cadre didactice, și pe Manuel Oliver, tatăl lui Joaquin Oliver, una dintre cele 17 victime ale atacului din 2018 din Parkland (Florida).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău