Patru țări estice membre ale UE vor ca Sefcovic, comisar european, să-i succeadă lui Juncker

  • 28 Mai 2019 17:16
Patru țări estice membre ale UE vor ca Sefcovic, comisar european, să-i succeadă lui Juncker

Patru foste țări comuniste în prezent membre ale Uniunii Europene (UE) îl vor propune pe vicepreședintele Comisiei Europene aflat la sfârșit de mandat Maros Sefcovic drept candidat la funcția de președinte al executivului european, informează marți cotidianul ceh Hospodarske Noviny, potrivit Reuters,preluat de Agerpres.

Citând surse cehe și europene, cotidianul informează că Republica Cehă, Slovacia, Ungaria și Polonia - cunoscute drept Grupul celor patru de la Visegrad - l-ar putea propune de asemenea pe Sefcovic, diplomat de carieră, pentru funcția de șef al diplomației UE, în cazul în care acesta nu-și va putea asigura postul de președinte al Comisiei Europene.

Lideri ai statelor-membre ale UE se vor reuni marți seara pentru a evalua rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute și pentru a demara procesul de negociere asupra posturilor de conducere și politicilor UE.

Sefcovic, 52 de ani, care a făcut studii la Moscova, a fost membru al Comisiei Europene din 2009 și în prezent supervizează politica energetică a UE. El a fost susținut de Smer - partidul de stânga ce a dominat scena politică slovacă din 2006 - în alegerile din martie pentru președinția Slovaciei, însă a pierdut în fața liberalei Zuzana Caputova, care a ajuns la putere pe valul furiei populare împotriva corupției.

În timpul acelor alegeri el a declarat că vrea să lupte împotriva valului tot mai mare de euroscepticism care amenință UE.

Sefcovic a declarat anul trecut că va candida pentru președinția Comisie Europene, însă mai târziu și-a retras candidatura și l-a susținut pe vicepreședintele CE, olandezul Frans Timmermans, al cărui partid este și el afiliat Partidului socialiștilor europeni.

La Bruxelles, Sefcovic nu este perceput în prezent ca având șase ridicate pentru conducerea Comisiei.

Negocierile asupra funcțiilor de conducere în UE, care țin cont de interesele naționale, de liniile de partid și de politicile de gen, vor dura până cel puțin la summitul din 20-21 iunie.

Potrivit Reuters, se conturează un impas în condițiile unui parlament în care majoritatea liderilor de grup doresc ca liderii naționali să susțină alegerea Parlamentului pentru înlocuirea președintelui CE, Jean-Claude Juncker.

În afară de Timmermans, deja nominalizat de socialiști drept candidat principal pentru funcția de conducere de la Bruxelles, un alt nume intrat în cursă este cel al negociatorului UE pentru Brexit, francezul Michel Barnier.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău