Patru noi linii de finanțare ar putea fi deschise de Ministerul Culturii, începând din 2023

  • 20 Iunie 2022 13:52
Patru noi linii de finanțare ar putea fi deschise de Ministerul Culturii, începând din 2023

Începând cu anul viitor, Ministerul Culturii ar putea deschide patru linii noi de finanțare. Este vorba despre investiții în producțiile teatrale pentru Naționalele și organizațiile concertistice din țară și pentru Uniunile de creație. Presa culturală s-ar putea bucura și ea de finanțare din partea Ministerului Culturii la fel precum evenimentele organizate de Casele de cultură din localitățile Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, în cadrul emisiunii ”Oamenii Cetății” de la Radio Chișinău.

La fel cum s-a decis finanțarea producțiilor teatrale, inițiativă lansată recent de Ministerul Culturii și care prevede investiții în domeniul producțiilor teatrale și spectacolelor de circ în bază de concurs, autoritățile vor iniția concursuri separate pentru proiectele culturale ale Uniunilor de creație, pentru presa de cultură și activitățile din casele de cultură din localități. Ministrul Sergiu Prodan a vorbit despre necesitatea sincronizării activităților culturale și gestionarea lor de la nivel central.

”Aș vrea să nu confundăm casa de cultură ca și construcție, care are nevoie să fie reparată, renovată, reparat acoperișul, și activitățile și oamenii care lucrează acolo. Cred că ar trebui de reformat sistemul astfel încât casa de cultură să rămână în gestiunea APL-ului și oamenii care activează în domeniu să fie racordați la Ministerul Culturii, pentru a avea un organism unic, prin intermediul secțiilor de cultură raionale, zonale. Dar este extrem de important ca noi să fim sincronizați, ca această orchestră să-și acordeze instrumentele la o tonalitate care se dă de la centru. Altfel - fiecare cu tonalitatea lui. Altfel - fiecare cum înțelege el cultura. Ceea ce este foarte prost”, a precizat Sergiu Prodan.

Separarea pe linii de finanțare a proiectelor culturale este salutată de către managerii de instituții teatrale din Rep. Moldova. Gheorghe Mândru, directorul Teatrului Republican ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, susține că investițiile în premieră în domeniul producțiilor teatrale va permite realizarea unor spectacole de calitate, cu invitarea unor regizori din România sau din străinătate.

”Până acum tot bugetul era într-o singură oală și care era mai îndrăzneț, sau mai cu legături, reușea să folosească tot ce era în acea oală. Cred că dacă vor fi linii de finanțare separate, va fi mai bine, fiindcă fiecare domeniu cultural  e specific. De exemplu un proiect teatral dramatic are un specific, un spectacol de operă și balet are alt specific. Alte caracteristici au, să zicem, uniunile de creație sau proiectele ONG-urilor culturale. E și normal ca fiecare să aibă linie de finanțare diferită”, a spus Gheorghe Mândru.

Proiectele culturale ale ONG-urilor vor fi finanțate separat și ele cu circa cinci milioane de lei, potrivit Ministrului Sergiu Prodan.

”Am lăsat în primul rând finanțarea pentru proiectele culturale ale ONG-urilor cu aceste cinci milioane de lei. Să vedem, că au mai rămas niște bani la acest capitol. Vom vedea cum vom proceda (…) Dar pentru anul viitor să nu punem în aceeași oală lucruri incompatibile, incomparabile. Deci concursul trebuie să fie între  proiecte, între proiecte similare, de aceeași categorie. Când le punem toate împreună nu le poți compara”, a declarat Sergiu Prodan.

Interviul integral cu Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, poate fi ascultat marți 21 iunie după știrile de la ora 20.00.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău