Patru jihadiști britanici, incluși pe lista de sancțiuni a ONU

  • 29 Septembrie 2015 11:54
Patru jihadiști britanici, incluși pe lista de sancțiuni a ONU

ONU a impus sancțiuni împotriva a patru cetățeni britanici, care au recrutat militanți sau au luptat pentru Statul Islamic în Siria, măsura fiind adoptată la solicitarea guvernului de la Londra.

Guvernul de la Londra încearcă și pe această cale descurajarea cetățenilor săi să se alăture grupărilor jihadiste, relatează marți Reuters și BBC News.

Pe lista actualizată a persoanelor supuse sancțiunilor au fost incluși patru britanici, dintre care doi bărbați și două femei: Omar Hussain, Nasser Muthana, Aqsa Mahmood și Sally Anne Jones.

Aceștia vor avea interdicție de călătorie și le vor fi înghețate activele. În dosarele înaintate ONU de autoritățile britanice sunt prezentate dovezi conform cărora cei patru 'au participat la finanțarea, planificarea, pregătirea sau comiterea de acțiuni' legate de Statul Islamic.

'Premierul (David Cameron) a spus foarte ferm că vom face tot ce putem pentru a opri cetățenii britanici de la a lupta pentru ISIL (Statul Islamic). (Măsura) trimite un mesaj foarte clar către aceia care se gândesc să meargă să lupte pentru ISIL. Vom continua să analizăm dacă și alte persoane ar trebui supuse acestor sancțiuni', a declarat un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic.

Conform poliției, peste 700 de britanici s-au deplasat în Siria pentru a susține ori a lupta pentru grupări jihadiste în Siria sau în Irak, iar circa jumătate dintre ei au revenit în Marea Britanie.

Potrivit BBC News, lista ONU, creată pentru a combate terorismul Al-Qaida, a fost extinsă la militanții Statului Islamic și conține numele a 72 de organizații și 231 de persoane. Printre acestea se aflau deja britanicii Abu Hamza al-Masri, închis pe viață pentru sprijin dat terorismului, și Mohammed al Ghabra, de origine siriană, pentru legături cu Al-Qaida.

Guvernul britanic a anunțat alocarea a 10 milioane de lire sterline pentru o nouă unitate de combatere a propagandei SI. Unitatea va avea sediul la Londra, dar și legături în lumea arabă, în încercarea de a contracara mesajele extremiste.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,09 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău