Patru islamiști, inculpați în Kosovo pentru plănuirea unor atentate ce vizau inclusiv o biserică sârbă

  • 13 Octombrie 2018 17:59
Patru islamiști, inculpați în Kosovo pentru plănuirea unor atentate ce vizau inclusiv o biserică sârbă

Trei bărbați și o femeie au fost inculpați la Pristina, fiind suspectați că au plănuit atentate islamiste, în special asupra unei biserici ortodoxe sârbe din Kosovo, informează sâmbătă AFP citând surse judiciare.

Actul de acuzare consultat de AFP face referire și la planuri de atac neprecizate în Franța și Belgia.

Potrivit documentului, pe lângă atacul asupra unei biserici ortodoxe de la Mitrovica, cei patru jihadiști inculpați pe 4 octombrie intenționau să organizeze atentate asupra celor două discoteci din enclava sârbă Gracanica și a membrilor Forței internaționale de menținere a păcii (KFOR).

Grupul, care a încercat să recruteze voluntari, intenționa "să plaseze explozibili în discoteci și să-i declanșeze de la distanță" sau să comită aici "atacuri sinucigașe".

Cealaltă tactică prevedea un atac al unor comandouri de atacatori înarmați cu arme automate de tip kalașnikov și "grenade de mână, după modelul atacurilor din 2015 de la Paris", a continuat acuzarea.

Planul cel mai avansat, atentatul asupra unei biserici din sectorul sârb al orașului divizat Mitrovica, a fost "prevenit de arestări", precizează acuzarea.

Citat în document, șeful acestui grup intitulat "Trupele auxiliare ale Statului Islamic în țara vulturilor", Bujar Berhami, de 26 de ani, a explicat în timpul anchetei că "ideea era de a ataca grupurile de oameni care se adunau pentru sărbătorile lor religioase".

Berhami a fost arestat în septembrie, în timp ce Resim Kastrati, de 26 de ani, Gramos Shabani, de 26 de ani, și Edona Haliti, de 25 de ani, au fost reținuți în iunie. Berhami și Shabani au și cetățenie belgiană.

Berhami era în contact cu jihadiști din Balcani plecați să lupte în rândurile Statului Islamic în Siria și Irak și cu care a discutat despre recrutarea de voluntari pentru atacuri sinucigașe.

El a fost prezentat de acuzare drept unul dintre organizatorii atentatului dejucat împotriva echipei israeliene de fotbal cu prilejul meciului de la Shkodra, în Albania, în noiembrie 2016.

În timpul anchetei, Berhami a explicat că "ideea era să înceapă atacul împotriva israelienilor cu o dronă, după care să continue cu kalașnikovuri".

În luna mai, alți opt islamiști au fost condamnați la pedepse de până la zece ani de închisoare pentru acest atentat dejucat.

În jur de 90% din cei 1,8 milioane de locuitori din Kosovo sunt musulmani, majoritatea zdrobitoare practicând un islam moderat.

Totuși, între 300 și 400 de kosovari, în special tineri, li s-au alăturat jihadiștilor care au luptat în Siria și în Irak. Peste 50 dintre ei au fost uciși, potrivit autorităților.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
17
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,1 m/s
Thu
19
Fri
22
Sat
22
Sun
18
Mon
18

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău