Patru din zece e-mail-uri pe tema pandemiei de COVID-19 sunt spam (Bitdefender)

  • 10 Septembrie 2020 11:59
Patru din zece e-mail-uri pe tema pandemiei de COVID-19 sunt spam (Bitdefender)

Peste 40% dintre e-mail-urile pe subiectul pandemiei primite în primele șase luni din 2020 sunt mesaje nesolicitate, multe dintre acestea fiind frauduloase sau infectate cu diverse amenințări informatice, arată datele producătorului de soluții de securitate Bitdefender, scrie Agerpres.

"Atacatorii informatici au profitat de interesul oamenilor de a găsi informații legate de pandemie și de combatere a răspândirii virusului și au distribuit masiv valuri de mesaje electronice cu dezinformări, leacuri mincinoase și oferte false pentru echipamente de protecție. Cel mai frecvent, răufăcătorii au trimis mesajele în numele guvernelor, băncilor, companiilor de curierat, spitalelor sau instituțiilor internaționale din domeniul sănătății, precum Organizația Mondială a Sănătății sau Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Răspândirii Bolilor din SUA", se arată într-un comunicat al companiei.

Specialiștii Bitdefender susțin că, încă de la începutul pandemiei, e-mail-ul a fost principalul vector de care s-au folosit criminalii informatici pentru a orchestra atacuri informatice de succes.

"Atacatorii și-au rafinat metodele de atac astfel încât să dezvolte mesaje care să păcălească filtrele de detecție de spam și să ajungă cât mai des în inbox-ul utilizatorilor. Chiar dacă multe dintre mesaje au devenit personalizate, mai convingătoare și sunt scrise cu mai puține greșeli gramaticale, sensul acestora nu s-a schimbat prea mult", avertizează ei.

Astfel, expeditorii mizează pe aceiași stimuli care s-au dovedit eficienți de-a lungul timpului, precum frica, problemele financiare și nevoia acută de informații despre virusul necunoscut care a lovit omenirea.

"Nevoia de distanțare fizică și trecerea la munca de oriunde au jucat un rol crucial în explozia volumului de e-mail-uri periculoase. Oamenii petrec mult mai mult timp online ca să lucreze, să vorbească cu familia și prietenii, să se distreze și să cumpere produse, activități care se desfășurau și în persoană înaintea pandemiei", spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Datele Bitdefender mai arată că atacatorii se concentrează acum mai puțin să dezvolte amenințări informatice sofisticate și alocă resurse înspre îmbunătățirea tehnicilor de inginerie socială, respectiv metode mai eficiente de a păcăli victimele cu mesaje cât mai credibile și care să le determine să le citească și să acceseze linkuri sau atașamente ce pot aduce profit sporit grupărilor de criminalitate informatică.

"De-a lungul pandemiei, România a fost vizată în repetate rânduri de campanii de spam în care utilizatorii au fost țintiți cu mesaje care pretindeau a fi trimise în numele unor companii sau instituții cunoscute pe plan local. Cel mai adesea, atacatorii urmăreau să obțină datele de card ale celor care cădeau în capcana de a le completa online", se mai spune în comunicat.

Bitdefender furnizează soluții de protecție împotriva amenințărilor informatice complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de țări. Încă din anul 2001, compania a dezvoltat tehnologii recunoscute la nivel internațional destinate securității pentru familii și corporații și a devenit un furnizor de încredere pentru protecția terminalelor și infrastructurilor companiilor.

La ora actuală, tehnologiile Bitdefender sunt prezente în 38% dintre soluțiile de securitate de pe piață. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău