Patru candidați din R.Moldova își doresc să facă parte din Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței

  • 18 Decembrie 2018 19:49
Patru candidați din R.Moldova își doresc să facă parte din Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței

Ministerul Justiției a recepționat 4 dosare depuse pentru participarea la concursul privind selectarea unui membru, din partea R.Moldova, în Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI).

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la Serviciul Informare și Comunicare cu Mass-Media al Ministerului Justiției, toți candidații au fost admiși la concurs. O comisie specială formată de către Ministerul Justiției va selecta candidatul potrivit.

Potrivit serviciului de presă, în ordinea depunerii dosarelor, candidații sunt: directorul de program al Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi, membru al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Andrei Brighidin, președintele Consiliului Egalității, Ian Feldman și avocatul Marin Gurin. 

În prezent, reprezentantul Republicii Moldova în ECRI este Nadejda Hriptievschi, care a câștigat un concurs similar în 2013. Marin Gurin este fratele fostului procuror general, Corneliu Gurin, care a fost numit recent membru al Curții Constituționale.

Anterior, Gurin a câștigat deja un concurs organizat de Ministerul Justiției, devenind, în perioada 2015-2016, reprezentant al R. Moldova în cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului. La începutul lunii octombrie, Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței a publicat un raport privind situația din Moldova. În document se menționează că "Moldova a înregistrat progrese în unele domenii", dar, totodată, sunt remarcate critici dure în legătură cu numeroase cazuri de discriminare și intoleranță.

ECRI a concluzionat că "discursul de ură rasist și intolerant în discursul public este în creștere, țintele principale fiind persoanele LGBT, comunitatea romă și comunitatea de culoare. Autoritățile nu sunt capabile să adopte o poziție socială fermă cu privire la acest fenomen".

ECRI a încurajat Moldova ca "împreună cu grupurile relevante ale societății civile și organizațiile internaționale,autoritățile ar trebui să dezvolte o strategie cuprinzătoare pentru prevenirea și combaterea discursului de ură.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău