Patru boli grave plasează R.Moldova printre țările cu cel mai mare risc de deces printre femei și bărbați
-
24 Septembrie 2018 17:50
Bărbații din Rusia și femeile din Moldova au cea mai mare probabilitate din Europa să moară de cancer, boli de inimă, boli pulmonare sau diabet zaharat între vârstele de 30 și 70 de ani, potrivit unui nou studiu.
Portalul Sănătateinfo publică datele studiului în care s-au analizat numărul de decese cauzate de cele patru boli necontagioase din 180 de țări. Ei au calculat probabilitatea ca un bărbat și o femeie de 30 de ani să moară înainte să aibă 70 de ani în fiecare dintre națiuni, scrie Euronews.
Bolile netransmisibile (NCD), cum ar fi accidentul vascular cerebral, bolile de inimă, diabetul zaharat și cancer reprezintă peste 70% din totalul deceselor.
S-a constatat că femeile din Moldova au o probabilitate de 17 la sută mai mare decât bărbații de a muri de cancer, boli de inimă, boli pulmonare sau diabet zaharat înainte să împlinească vârsta de 70 de ani, pe locul doi se situează Ucraina cu 16%, iar locul trei Federația Rusă cu 16,1%. Cea mai mică rată de deces din cauza acestor maladii o au femeile din Spania cu 6%.
În schimb, bărbații din Rusia se situează pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea din cauza bolilor netransmisibile cu aproape 37 procente, urmat de Belarus, Ucraina și Georgia cu aproximativ 35%, pe locul patru fiind bărbații din Moldova cu 34 la sută probabilitate de deces. Cea mai mică rată de deces din cauza acestor maladii o au bărbații din Islanda cu 10%.
În Europa, Islanda a avut cele mai puține decese printre bărbați. În ansamblu, femeile din Spania și Elveția au cele mai mici riscuri să moară prematur, precum și bărbații din Islanda, Elveția, Suedia și Norvegia.
În schimb, bărbații din Asia Centrală (Mongolia, Kazahstan) și Europa de Est (Rusia, Belarus) au fost printre cei mai susceptibili de a muri mai devreme, precum și femeile din Africa Subsahariană, Guyana, Afganistan, Yemen și Papua Noua Guinee.
Studiul, intitulat „Numărătoarea inversă 2030” și publicat înaintea unei întâlniri la nivel înalt al ONU pe această temă în New York, a constatat că, deși mortalitatea generată de bolile cronice scade, rata de declin variază semnificativ, chiar și în rândul țărilor din aceeași regiune.
Autorii, care cred că acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de îmbunătățire a factorilor de risc cum ar fi fumatul, alcoolul și obezitatea, au făcut apel la factorii de decizie politică să acționeze. Măsurile pe care le-au sugerat includ introducerea de restricții, impunerea și interzicerea publicității pentru a reduce consumul de alcool și tutun. Ei au solicitat, de asemenea, diagnosticarea și tratamentul precoce a bolilor cronice.
sursa: sănătate.info