Patru avioane britanice Typhoon vor patrula din Cipru în Europa de Est, în contextul tensiunilor actuale dintre Rusia și Ucraina

  • 17 Februarie 2022 15:49
Patru avioane britanice Typhoon vor patrula din Cipru în Europa de Est, în contextul tensiunilor actuale dintre Rusia și Ucraina

Patru avioane de vânătoare britanice Typhoon au sosit la baza aeriană a RAF (forțele aeriene britanice) din Akrotiri, în Cipru, de unde vor începe în scurt timp împreună cu aliați din NATO misiuni de patrulare în estul Europei, a transmis joi Ministerul Apărării de la Londra într-un comunicat citat de agenția cipriotă CNA, scrie Agerpres.

Potrivit comunicatului, contribuția substanțială a Marii Britanii la consolidarea NATO în Europa de Est întărește apărarea terestră, pe mare și în aer a Alianței, în contextul actualelor tensiuni cu Rusia. 

Nava HMS Trent a început deja patrulările în estul Mediteranei alături de aliați din Canada, Italia, Spania și Turcia, iar nava HMS Diamond se pregătește să pornească în zilele următoare spre aceeași zonă și să alăture aliaților din NATO

De asemenea, Marea Britanie își dublează numărul de militari și trimite echipament suplimentar în Estonia, adaugă comunicatul, precizând că transferul trupelor și al echipamentelor începe joi.

„Majoritatea celor 350 de pușcași marini din Comandoul 45 angajat în Polonia au sosit deja. Am plasat de asemenea încă 1.000 de militari în stare de alertă în Marea Britanie pentru a sprijini un răspuns umanitar, dacă va fi nevoie” menționează comunicatul.

Regatul Unit este de mult timp un susținător ferm al suveranității ucrainene și este implicat activ în apărarea statului de drept în Ucraina și în reprimarea corupției, măsuri care au consolidat capacitatea țării de a rezista influențelor maligne și antidemocratice. În plus, din 2015, forțele armate britanice au antrenat peste 22.000 de soldați ucraineni pentru autoapărare, iar discuțiile de marți ale prim-ministrului britanic cu președintele Zelensky au acoperit întreaga gamă de sprijin strategic al Regatului Unit pentru Ucraina.

Regatul Unit a anunțat deja în acest weekend că ia în considerare posibilitatea de a lansa ”cea mai mare ofertă posibilă pentru NATO”, ce va fi completată de trimiterea de arme defensive către Estonia și de dublarea nivelului de trupe din această țară.

În egală măsură, britanicii au trimis deja Kievului un ajutor militar ce constă în arme antitanc, ca răspuns la ”comportamentul din ce în ce mai amenințător al Rusiei”, completându-l pe cel din noiembrie, când Londra și Kiev au semnat un tratat pentru modernizarea flotei navale ucrainene. 

„Marea Britanie este cel mai mare contributor european la NATO. Am desfășurat mai multe trupe în cadrul Prezenței Consolidate Înaintate decât orice alt stat aliat, iar nava HMS Prince of Wales conduce Forța Maritimă Înalt Operativă a Alianței”, se arată în comunicatul de presă, care amintește că Londra i-a sfătuit pe toți cetățenii britanicii să părăsească Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău