Patroana unei agenții de turism din Crimeea a facilitat deportarea a peste 1.000 de copii ucraineni

  • 10 Aprilie 2023 16:10
Patroana unei agenții de turism din Crimeea a facilitat deportarea a peste 1.000 de copii ucraineni

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) efectuează cercetări care o vizează pe patroana unei agenții de turism din Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, pentru că a pus la dispoziția autorităților ruse autobuzele cu care au fost deportați peste 1.000 de copii din teritoriile aflate sub controlul Moscovei, relatează EFE și Unian, citat de Agerpres.

"Ea a acceptat de bună voie să ajute ocupanții să deporteze cu forța copii din Herson, Melitopol (ambele în sudul țării), Donețk, Lugansk și Makiivka (est)", indică într-o notă oficială SBU pe contul său de Telegram.

Printre minori se aflau "orfani și sute de copii ai căror părinți au fost reținuți ilegal de către ocupanți când încercau să părăsească zona de război", se adaugă în document.

Copiii au fost deportați între septembrie și octombrie anul trecut la Sevastopol, în peninsula Crimeea, coasta de nord a Mării Negre. Autoritățile de ocupație au susținut la vremea respectivă că a fost vorba de o "evacuare voluntară", precizează SBU.

Femeia, a cărei identitate nu este dezvăluită, a ajutat de asemenea la găsirea locurilor de cazare pentru respectivii minori în Crimeea, potrivit serviciilor secrete ucrainene, care adaugă că această "colaboraționistă" se află în prezent în teritoriile ocupate de Rusia "în sudul" Ucrainei.

Autoritățile ucrainene afirmă că au identificat peste 19.000 de minori deportați de către forțele de ocupație ruse din teritoriile aflate sub controlul lor.

Acești copii, printre care se numără și orfani care se aflau sub tutela statului ucrainean, după cum afirmă Kievul, au fost transferați fără consimțământul părinților sau al tutorilor lor în alte regiuni ucrainene aflate sub controlul Moscovei sau chiar în Federația Rusă.

Guvernul ucrainean a stabilit unde se află peste 11.000 dintre acești copii. În unele cazuri, Kievul cunoaște identitatea părinților adoptivi ruși cărora le-au fost încredințați.

Până în prezent, autoritățile ucrainene și organizațiile neguvernamentale au reușit să returneze 361 dintre acești copii familiilor lor. În multe dintre cazuri, mamele au fost nevoite să se deplaseze personal în Rusia sau în teritoriile ocupate ale Ucrainei pentru a obține returnarea copiilor lor pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev, notează EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău