Patriotul român Ilie Ilașcu împlinește astăzi 70 de ani

  • 30 Iulie 2022 12:45
Patriotul român Ilie Ilașcu împlinește astăzi 70 de ani

Patriotul român Ilie Ilașcu a împlinit astăzi 70 de ani. Fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fost senator român în două legislaturi, el s-a remarcat prin susținerea cauzei reîntregirii neamului românesc de dincolo și de dincoace de Prut, fiind unul din întemeietorii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia. Lupta pentru idealul său i-a adus, însă, o condamnare inițială la moarte, transformată în detenție politică grea, timp de nouă ani, în închisoarea de la Tiraspol, transmite MOLDPRES.

Ilie Ilașcu s-a născut la 30 iulie 1952, la Taxobeni, în prezent raionul Fălești. Este absolvent al Universității Agrare de Stat, Facultatea de Economie. A fost economist-șef la Institutul de cercetări științifice „Dnestr” de la Tiraspol și ofițer al Armatei Sovietice.

Este unul din fondatorii Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia (1988-1992), înființată în contextul în care, la acel moment, din cei peste 200 de mii de locuitori ai Tiraspolului, 35 de mii erau de etnie română (moldoveană) – adică circa 17%, și care nu aveau nicio școală, nicio grădiniță în limba română, toate cele 19 unități de învățământ din Tiraspol fiind cu predare în limba rusă.

A fost președinte al Frontului Popular din Moldova – Filiala Tiraspol din anul 1989 până în 1992, an în care organizația a fost lichidată de forțele separatiste transnistrene.

În 1992 Ilașcu a participat la luptele armate de la Nistru, în calitate de comandant al unor trupe cu destinație specială ale Ministerului Securității Naționale din Republica Moldova. Ilașcu și unitatea sa specială au luptat în spatele frontului și au adus mari pierderi Armatei a 14 a Federației Ruse și bandelor de cazaci veniți să lupte în Transnistria împotriva moldovenilor.

Între 2 și 4 iunie 1992, Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc, Alexandru Leșco, Tudor Petrov-Popa, Petru Godiac și Valeriu Garbuz au fost arestați la domiciliile lor de la Tiraspol de persoane care purtau uniforme cu însemnele Armatei a 14-a a fostei URSS, fiind acuzați de autoritățile transnistrene de crime de război și acțiuni de terorism.

Procesul de judecată a fost considerat inechitabil, deoarece de-a lungul lui nu s-a respectat prezumția de nevinovăție și pe parcursul căruia au fost administrate probe prefabricate pentru susținerea acuzațiilor. Astfel, membrii “grupului Ilașcu” au fost condamnați, în fapt, pentru “delictul” de a fi luptat pentru independența și integritatea teritorială a țării lor de baștină – Republica Moldova -, succesoarea de drept a Republicii Socialiste Sovietice Moldova, devenită stat independent în anul 1991.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău