Patrimoniul mondial, amenințat de războiul din Ucraina (UNESCO)

  • 01 Aprilie 2022 16:36
Patrimoniul mondial, amenințat de războiul din Ucraina (UNESCO)

Zeci de biserici, situri istorice și muzee au fost avariate în urma războiului din Ucraina, a anunțat vineri UNESCO, ai cărei reprezentanți s-au declarat deosebit de îngrijorați din cauza situației din Cernihiv, un oraș din nordul acestei țări, informează Reuters.

UNESCO a anunțat luna trecută că și-a consolidat măsurile privind protejarea patrimoniului cultural din Ucraina amenințat de invazia rusă, folosind inclusiv emblema "Blue Shield" ("Scutul Albastru") pentru a marca siturile și monumentele culturale, transmite Agerpres.

"Suntem foarte îngrijorați atât de situația de la nivel umanitar, cât și de cea a patrimoniului cultural. Patrimoniul umanitar este periclitat în Ucraina", a declarat Ernesto Ottone, asistentul directorului general pentru cultură din cadrul UNESCO, într-o conferință de presă.

Prima listă preliminară UNESCO a siturilor avariate total sau parțial include 20 de situri religioase, 16 clădiri istorice, patru muzee și patru monumente.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, i-a trimis la începutul lunii martie o scrisoare ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în care i-a reamintit că Rusia este țară semnatară a Convenției pentru protejarea patrimoniului cultural în timp de război.

După ce a anunțat inițial că Moscova nu a răspuns acelei scrisori, UNESCO a precizat ulterior că a primit un răspuns, în care Rusia afirma că este conștientă de obligațiile sale și că se "angajează" să le respecte.

În urma negocierilor din această săptămână, Moscova, care descrie acțiunile sale din Ucraina drept "o operațiune militară specială" pentru demilitarizarea și denazificarea țării vecine, a anunțat că își va reduce ofensiva din jurul Kievului, capitala Ucrainei, și din proximitatea orașului Cernihiv, pentru a consolida astfel încrederea între cele două tabere.

Kievul susține însă că Rusia își retrage trupele din acele zone nu ca un gest de bunăvoință, ci pentru a se regrupa după pierderile grele suferite în ultimele săptămâni. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău