”Patrimoniul Cultural al Chișinăului versus dezvoltarea urbanistică”

  • 25 Iunie 2014 14:32
”Patrimoniul Cultural al Chișinăului versus dezvoltarea urbanistică”

O conferință științifică cu genericul ”Patrimoniul Cultural al Chișinăului versus dezvoltarea urbanistică” se desfășoară miercuri, 25 iunie, la Muzeul orașului din capitală.

Evenimentul a adunat oameni de cultură, istorici și oficiali de pe ambele maluri ale Prutului. Problema mansardării clădirilor, conservării patrimoniului, planului urbanistic al Chișinăului, centrului istoric al capitalei, sunt doar câteva dintre subiectele trecute pe agendă.  

La capitolul management în domeniul conservării patrimoniului cultural național, Republica Moldova este restanțieră. Nu există specialiști angajați în administrația centrală și nici politici clare menite să gestioneze situația în domeniul protejării și valorificării moștenirii culturale, consideră istoricul Sergiu Musteață.

Protejarea patrimoniului se face prin măsuri tehnice întreprinse de către specialiști. Principala condiție este ca aceste cadre instruite, cum ar fi arhitecți, meșteri sau ingineri, să existe, susține președintele Comitetului Național Român, Sergiu Nistor. Acesta a venit la Chișinău pentru a împărtăși din experiența României, în domeniul conservării patrimoniului național.

Una dintre problemele principale în Republica Moldova este nerespectarea legii care prevede alocarea de finanțe pentru conservarea patrimoniului. Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor Istorice, Ion Ștefăniță.

Conferința a fost organizată de câtre Primăria orașului Chișinău și Asociația Tinerilor Istorici din Moldova cu ocazia marcării, la 25 iunie, a zilei de naștere a lui Karol Schmidt, fost primar al Capitalei din secolul 19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău